Primer pla d'Ada Colau mirant fixament a càmera i somrient lleugerament
POLÍTICA

Ada Colau demana protagonisme

Després de gairebé una dècada dedicant-se a la política, la que fos alcaldessa de Barcelona ofereix un nou pacte a Jaume Collboni

El 2014, Ada Colau va anunciar que abandonava l'activisme per fer el salt a la política institucional. Va guanyar les primeres eleccions a les que es va presentar, però va perdre en els dos següents comicis -2019 i 2023-. La seva primera derrota no li va impedir repetir com a alcaldessa gràcies als vots del PSC i del partit de Manuel Valls -format, a grans trets, per Ciutadans i el que va acabar sent Valents-. Ara, després de quedar en tercera posició a les municipals del 28 de maig passat, la líder dels Comuns segueix demanant protagonisme.

Després de gairebé una dècada vivint de la política i assegurar que ho deixaria després de dos mandats, Ada Colau vol seguir a les institucions en la que ja és la seva tercera legislatura. Per això, ha ofert a Jaume Collboni un pacte perquè PSC i Barcelona a Comú governin conjuntament a Barcelona, cosa que ja han fet els dos últims mandats.

Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC

Jaume Collboni és alcalde de Barcelona gràcies als vots del PP i, precisament, del partit de Colau. Això sí, el líder local dels socialistes governa amb tan sols 10 regidors dels 42 que hi ha. És evident que necessita suports al llarg de la legislatura per poder tirar endavant, per exemple, els pressupostos. Com a possibles socis, Collboni té Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC) i Ada Colau (BComú).

Sembla evident que la decisió de l'alcalde de la capital de Catalunya està condicionada al que pugui passar amb la política de pactes al Congrés dels Diputats. L'èxit o el fracàs de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez influiran en el camí que prendrà la ciutat de Barcelona. Però Ada Colau ha decidit fer el pas i pressionar Collboni perquè accepti un pacte entre el PSC i Barcelona en Comú.

L'exalcaldessa es va reunir amb Jaume Collboni per oferir aquest acord que inclouria 50 mesures. Entre les propostes més destacades hi ha la regularització del preu del lloguer, pacificar diverses zones de la ciutat, frenar la massificació turística o crear una òptica pública. A més, també exigeixen parar l'ampliació de l'aeroport del Prat, crear més escoles bressol i no desmuntar cap carril bici, entre d'altres.

De moment, no ha transcendit què passaria amb la figura de Colau. Després de dos mandats com a alcaldessa, és evident que ni aquest pacte permetrà que repeteixi al càrrec. Una opció seria convertirse en una regidora més de l'Ajuntament de Barcelona. L'altra, que ha sonat recentment amb molta força, és la de deixar la política municipal i fer el salt al govern com a ministra d'Habitatge.

És una de les grans apostes de Yolanda Díaz, que segueix negociant amb Pedro Sánchez i amb els partits processistes per reeditar el govern de coalició. Els propers dies i setmanes seran claus per conèixer el desenllaç sobre la investidura de Sánchez i, també, sobre el que ha de ser el proper soci de govern de Jaume Collboni. El que és clar és que, després de dir que estarà en política només dues legislatures, Ada Colau segueix demanant protagonisme.

➡️ Política

Més notícies: