Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament
POLÍTICA

Nervis a ERC, que redobla la pressió al PSC per aprovar els pressupostos

Dirigents republicans apel·len a la responsabilitat i la 'catalanitat' dels de Salvador Illa


Pere Aragonès va començar l'any emplaçant l'oposició a aprovar els pressupostos entre finals de gener i principis de febrer. El termini s'ha esgotat i comencen a aflorar els nervis a Palau. Aquests dies els dirigents d'ERC estan redoblant la pressió sobre el PSC perquè s'avinguin a aprovar els comptes.

Els de Salvador Illa s'han mostrat favorables a un acord, però continuen mantenint com a condició el compliment dels comptes del 2023. Els socialistes catalans continuen dubtant sobre què cal fer amb el Govern de Pere Aragonès. Si deixar caure, com els demana el cos, o complir les ordres de Moncloa, i esperar.

Salvador Illa va ser el primer a posar-se al costat del president Pere Aragonès amb la crisi de la sequera. Tot i ser el cap de l'oposició, Illa tampoc va ser tan contundent com es podia esperar amb la crisi del camp. Els socialistes són benvolents, però la seva fredor amb els pressupostos està començant a exasperar el Govern.

Pressió d'ERC al PSC

Primer va ser Sergi Sabrià qui a les ones d'Aquí Catalunya de la Cadena Ser va voler posar pressió als socialistes. "A Salvador Illa se li faria molt difícil explicar per què no vota els pressupostos", va dir el viceconseller d'Estratègia i Comunicació. Va tornar a recórrer a l'estratègia d'amenaçar de no aprovar els del PSOE, dient que “seria estrany tenir pressupostos en un lloc i no en un altre”.

A més, Sabrià va dir que Salvador Illa "no està capacitat per ser president d'aquest país", referint-se a Catalunya. El dirigent republicà va apel·lar al “catalanisme” del PSC com a mesura de pressió: “Convivim amb un PSC que quan ha d'escollir entre els catalans o el PSOE, escull el PSOE”.

Aquest diumenge, Joan Ignasi Elena es va sumar a la campanya de pressió als socialistes des del Suplement de Catalunya Ràdio. El conseller d'Interior va assenyalar com a “contradictòria” l'actitud del PSC de “allargar la mà i després dir que no s'ha fet res”. Per això va apel·lar a la “coherència i la responsabilitat” del partit de Salvador Illa.

"Jo espero d´un partit d´oposició i que diu que vol ser de govern ser més responsable, no dir que col·labores per després atacar el Govern", va afegir Elena. A més, va acusar el PSC de "voler treure rèdit electoral d'una situació molt dura". Més pressió, per tant, perquè els socialistes aprovin els pressupostos.

El Govern, al filferro

El Govern està ara mateix assetjat per les crisis, sobretot amb la sequera i el descontentament del sector primari. Però també l'educació, la seguretat i la immigració. El PSC fa de crossa d'un govern en minoria que té 33 diputats de 135, i tots els partits de l'hemicicle en contra.

L'aprovació dels pressupostos és clau perquè el Govern pugui agafar aire abans d'afrontar la recta final de la legislatura. Si no s'aproven es prolongaran els comptes del 2023, però el Govern quedarà tocat de mort. El més probable és que els socialistes acabin salvant ERC, mentre els nervis segueixen pujant al número 166 del carrer Calàbria.

➡️ Política

Més notícies: