Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

El CIS enfonsa Junts després del cop de volant de l'amnistia

ERC conservaria els set diputats que té ara i el PSOE no necessitaria Puigdemont per governar


Amb la decisió d'investir Pedro Sánchez, Carles Puigdemont va lligar el destí de Junts al del PSOE. L?última enquesta del CIS, publicada aquest dilluns, mostra que la seva supervivència depèn de seguir aferrat al poder al Govern d'Espanya. Els sondejos assenyalen una pèrdua sensible de suports després del seu rebuig a la llei d'amnistia.

Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el partit de Puigdemont perdria mig punt respecte del darrer baròmetre. Això reduiria fins a tres diputats la seva presència al Congrés, quatre menys dels aconseguits el 23-J. Al sondeig del mes de gener passat, conservaven encara sis diputats.

És a dir, segons el CIS la formació neoconvergent perdria tres diputats en tan sols un mes. L'enquesta s'emmarca en la polèmica votació de la llei d'amnistia, en què Junts va votar finalment en contra. L'electorat independentista recolzaria majoritàriament el vot favorable d'ERC, que mantindria els set diputats.

ERC trauria quatre escons a Junts

A la votació de la llei d'amnistia es van contraposar dues tesis: la d'ERC, que va votar a favor de la llei d'amnistia com una oportunitat històrica per avançar cap al referèndum, i la de Junts, que hi va votar en contra per considerar-la insuficient. Segons el CIS, els votants independentistes avalarien majoritàriament la posició d'Esquerra.

El CIS del gener donava un 1,4% de vots i 5 diputats als d'Oriol Junqueras. En aquest darrer baròmetre, els republicans obtindrien un 2,1% de suports, set dècimes més, i guanyaria dos diputats, igualat el resultat del 23-J. Segons aquests resultats, ara mateix ERC trauria quatre diputats a Junts.

Muntatge amb un pla mitjà curt de Santiago Abascal amb cara seriosa i un altre d'Alberto Nuñez Feijóo somrient

En termes generals, els partits independentistes catalans passaria de 14 diputats a 9, perdent així cinc escons i amb ells la clau de la governabilitat. Tot i això, el CIS salva Pedro Sánchez i dóna al PSOE un 139 escons. Al costat dels 26 de Sumar i als dos de Podem en sumaria 167, quedant a només dotze de la majoria absoluta.

El PSOE podria governar amb el suport de Bildu, ERC i BNG, i ni tan sols necessitaria els vots del PNB ni de Junts. També crida l'atenció l'enfonsament de Vox en aquest sondeig del CIS, que dóna als de Santiago Abascal divuit diputats menys (de 33 a 15). Amb aquests resultats, la dreta obtindria 163 diputats, a quinze de la majoria absoluta.

Puigdemont no té cap altra sortida

Amb aquests resultats a la mà, encara que sigui de forma orientativa, Puigdemont sap que no té cap altra sortida que mantenir amb vida el Govern de Pedro Sánchez. Fer descarrilar el Govern i forçar unes noves eleccions faria perdre tot el que ha guanyat. Això inclou els privilegis al Congrés, però també l'oportunitat històrica d'aprovar una amnistia i restituir Carles Puigdemont.

El panorama que s'obriria aleshores per a Junts seria massa incert, i sense el suport clar d'una majoria independentista. El problema és que amb el rebuig a la llei, els de Puigdemont s'han ficat en un atzucac. O el PSOE baixa del ruc, o Junts accepta la llei més o menys com està.

➡️ Política

Més notícies: