Muntatge de Clara Ponsatí amb Jordi Graupera
POLÍTICA

Neix un nou partit processista: Alhora

Clara Ponsatí i Jordi Graupera lideren una nova formació els objectius de la qual són 'la independència i el bon govern'


En plena reorganització de l'espai independentista, dos vells coneguts han anunciat la creació d'un nou partit anomenat Alhora. Son l'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí, i el professor universitari Jordi Graupera. La presentació del nou partit, els objectius del qual són "la independència i el bon govern", serà el proper 23 d'abril al Teatre Borràs de Barcelona, amb les entrades a 12 euros.

Clara Ponsatí va trencar amb Carles Puigdemont l'estiu passat, quan va criticar públicament l'estratègia fallida de l'exili. Des de llavors ha estat objecte de desig de l'independentisme indignat per acoblar una alternativa als partits processistes. Estava a les travesses per encapçalar la llista cívica de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però finalment ha optat per impulsar un projecte polític propi.

El seu company de viatge serà Jordi Graupera, excol·laborador de Clara Ponsatí i impulsor de Primàries Catalunya, una candidatura fallida a les eleccions municipals a Barcelona. A diferència de Ponsatí mai no ha ocupat cap càrrec orgànic o institucional. Alhora vol combinar així l'experiència i el prestigi acadèmic, per ocupar un nou espai on es comencen a acumular ja les llistes i els partits.

Alhora, un partit processista més

Tot i que la intenció d'Alhora és presentar un projecte netament independentista, hi ha el dubte de si no és en realitat un altre projecte processista més. Està encapçalat per Clara Ponsatí, la consellera d'Ensenyament durant l'1-O que va reconèixer més tard que “allò va ser una partida de pòquer i nosaltres anàvem de farol”. És a dir, va admetre que mai no van tenir prou força per proclamar la independència i que van enganyar el personal.

Tot i ser la mà dreta de Carles Puigdemont durant l'efervescència del Procés, els seus camins van començar a separar-se per les diferències estratègiques. La ruptura definitiva va arribar el mes de juny passat, en una compareixença pública després de la sentència dels tribunals europeus sobre la seva immunitat. Ponsatí va desafiar Puigdemont i va acusar Junts d'enganyar l'independentisme amb falses il·lusions.

Muntatge amb un primer pla de Clara Ponsatí i Carles Puigdemont

Des d'aleshores, ha apel·lat a la necessitat de renovar les forces polítiques per recuperar l'entusiasme i revitalitzar l'espai polític. L'aposta per una exconsellera processista i el seu excol·laborador no sembla la més estimulant per treure l'independentisme de l'apatia i la desmobilització. La presentació del partit en un teatre i amb les entrades a 12 euros tampoc no semblen la millor carta de presentació.

Independència i bon govern

“Les coses que ens importen succeeixen alhora”, és el lema que apareix al vídeo de presentació del nou partit. La seva proposta és que els catalans no hagin d'escollir entre tenir arrels o tenir un futur, entre un bon metge o un que parli català, entre tenir cura de la família o tenir una bona feina, entre la independència o un bon govern: “Catalunya necessita arrels i futur, independència i bon govern”.

La nova formació competirà electoralment amb els partits processistes, la llista cívica de l'ANC i l'independentisme antiimmigració (Aliança Catalana i Front Nacional de Catalunya). Són en total quatre espais i set partits, en un moment de màxima divisió de l'independentisme. Això fa pensar si la creació d'una nova formació no serà més aviat un obstacle per a la independència.

Muntatge amb plans mitjans de Jordi Graupera, Clara Ponsatía, Josep Costa i Sílvia Orriols

Els comentaris a la publicació d'Alhora a les xarxes socials mostren l'escepticisme al voltant de la proposta: “Alhora, Aliança Catalana, FNC, ANC, i espera que encara en sortirà un altre supermegaindepe, i l'abstenció, i tot l'independentisme atomitzat i barallat entre sí”. Comença la baralla pel quart espai a la ressaca postprocés.

➡️ Política

Més notícies: