Primer pla de Sergio i Mario dels Meconis amb ulleres de sol cridant i mirant a càmera

POLÍTICA

Los Meconios: 'Pedro Sánchez i els seus palmeros no tenen cap mena d'escrúpol'

El grup de música referent dins de la 'fachosfera' atén E-Notícies en una entrevista en què parlem del seu procés creatiu, la censura que pateixen i de l'actualitat política

Parlar de Los Meconios és parlar d'un dels grans fenòmens d'això que alguns anomenen la fachosfera. Amb un canal de YouTube amb més de 200.000 subscriptors, aquest grup de música utilitza la sàtira per comentar l'actualitat política i criticar, sobretot, el govern de Pedro Sánchez.

A E-Notícies hem volgut parlar amb ells dels últims esdeveniments al voltant del 'cas Koldo', de la 'fachosfera', dels intents de censura que pateixen i per conèixer millor qui hi ha darrere de Los Meconios. I, evidentment, també del concert que tenen programat per al 16 de març al Teatre Barceló de Madrid.

#011 ENTREVISTA LOS MECONIOS: "Pablo Iglesias era nuestra musa favorita"

Després de l'assenyalament de TV3 a Los Meconios: 'Quan parlen malament de tu, és que alguna cosa estàs fent bé'

La relació entre Catalunya i Los Meconios no és senzilla. En sis anys de vida, no han actuat mai a Catalunya aquí. I això que confessen que “vam posar força interès a actuar” a terres catalanes.

Tot i això, reconeixen que “és complicat”. De fet, a Catalunya no tenen “ni entrevistes ni ens permeten fer concerts. No sé si és per ser Los Meconios, per ser fatxes o per ser valencians”, fan broma.

Almenys van sortir a TV3. Això sí, va ser al documental 'La Xarxa Ultra', en què se'ls acusava de ser membres de la 'fachosfera'. “El documental està molt ben fet, però és adoctrinament pur i dur i una falsedat”, puntualitzen. Tot i això, es prenen de la millor manera possible aquest assenyalament per part de la televisió pública catalana. “Quan parlen malament de tu, és que alguna cosa estàs fent bé”, recorden.

'No som fatxes'

Los Meconios han intentat redefinir la paraula 'fachosfera', igual que han fet altres membres d'aquest col·lectiu abstracte en què trobem qualsevol que alci la veu contra l'actual govern. “Han descontextualitzat el terme fatxa”, expliquen. I deixen clar que “nosaltres no som fatxes”, però el que fan és “agafar el concepte i riure'ns d'ell”.

“Parlem amb llibertat, no estem cometent cap pecat ni cap delicte d'odi ni res que se li sembli. No estem transmetent cap missatge que sigui de la perillosa ultradreta”, puntualitzen. Tot i això, en els temps que corren, “si ens anomenen fatxes per defensar un missatge de llibertat i per reivindicar la nostra cultura i història sense complexos, llavors som els més fatxes del planeta”.

Censura a les xarxes i a les sales

Tot i acumular milions de visualitzacions a YouTube, Mario i Sergio ens comenten que “de la majoria de cançons no veiem ni un duro. Hi ha moltes paròdies que no ens deixen monetitzar per drets d'autor”. Per aquest motiu, expliquen que “la nostra línia de negoci es basa en concerts i cançons personalitzades per a casaments o esdeveniments”.

El copyright no és l'únic inconvenient que pateixen Los Meconios al seu dia a dia. “Tenim molt de compte a l'hora de dir les coses”, expliquen. I és que, el fet de tenir les xarxes com a plataforma per expandir el seu missatge, es veuen obligats a vigilar per evitar “que t'ho censurin amb l'excusa del discurs de l'odi”.

Primer pla de Sergio i Mario dels Meconis amb ulleres de sol

Per això aposten per l'humor i per missatges que “no ens puguin dir que estem insultant.” Així doncs, “la conclusió és que fins i tot ens autocensurem per poder fer arribar el missatge que volem”.

El seu posicionament polític també provoca que, moltes vegades, se'ls tanquin portes per actuar en directe. “No és fàcil” trobar sales, admeten. “A moltes sembla que els tira enrere perquè no comparteixen la teva ideologia”, cosa que qualifiquen com una “falta d'entendre el concepte llibertat”.

També hi ha, segons detallen, el tema que “si porten gent com nosaltres els pot repercutir negativament” o fins i tot “tenir por que pugui passar alguna cosa”. Però deixen clar que “això mai no ha passat” en cap de les seves actuacions.

'És important presentar-se a la batalla cultural des de la cultura'

Los Meconios també ens expliquen que, als seus inicis, “no pensàvem ficar-nos en temes polítics”, però la situació va arribar a un punt que “pensem que això cal combatre-ho d'alguna manera”. I reivindiquen “donar la batalla cultural des de la cultura”, ja que “és important fer aquesta lluita” en els temps que corren.

A l'entrevista, Mario i Sergio també ens parlen dels seus inicis, de com ha anat evolucionant el projecte i del procés creatiu que segueixen a l'hora d'elaborar i publicar cançons.

'Sánchez i els seus palmeros no tenen cap mena d'escrúpol'

Amb Los Meconios també parlem d'actualitat política. No es mostren gaire optimistes respecte a un possible canvi ni amb l'esclat del 'cas Koldo'. A la pregunta de si aquesta trama serà la fi del sanchisme, ells ho tenen clar: "no".

“D'alguna manera se les empescarien a base de no tenir vergonya per seguir endavant. Sánchez i els seus palmeros no tenen cap mena d'escrúpol”, justifiquen. Segons Los Meconios, el PSOE no patirà les conseqüències de tota la seva política actual fins d'aquí a uns anys.

“Els passarà factura, però quan hi hagi eleccions. De moment no hi haurà eleccions avançades, ni dimissions. Ara com ara, no veig la fi al PSOE. S'han aferrat[al poder]com una paparra i no els treus ni amb aigua calenta”.

En aquest sentit, admeten que els socialistes tenen guanyat gran part de la lluita pel relat. “Salta tot això, els esquitxa de manera súpercontundent, ells transmeten un missatge que el PSOE és un partit compromès contra la corrupció i la gent ho compra i els aplaudeix”, critiquen. L'estratègia de dir “almenys no són fatxes” ha estat un missatge que “ha calat moltíssim”.

Gran festa el 16 de març a Madrid

Per al concert del proper 16 de març a Madrid, Los Meconios ja adverteixen que “serà dels millors concerts que hem fet, serà espectacular”. El concert en qüestió es diu 'Retorno al 36', un títol provocatiu que, alhora, serveix per enviar un missatge als seus haters.

'És un títol provocador perquè la gent tergiversa i descontextualitza. El que estem dient és que, amb un govern així, les conseqüències és que sembla que ens volen portar a un 36, però evidentment no és un desig nostre tornar al 36”, expliquen.

És més, asseguren que “el bon rotllo que es respira” a les seves actuacions “és acollonant”. I el del dia 16 no en serà una excepció. En aquest sentit, no amaguen les ganes que tenen de donar-ho tot a sobre de l'escenari per fer vibrar els fans. “Per a nosaltres és un regal poder fer concerts davant de milers de persones”.

➡️ Política

Més notícies: