El nazisme sense Hitler
Un llibre descriu els darrers vuit dies del Tercer Reich
Quin pas entre el suïcidi de Hitler el 30 d'abril del 1945 i la capitulació del Tercer Reich? Un llibre ho explica. Es tracta de “ Vuit dies de maig. De la mort de Hitler al final del Tercer Reich”, del periodista i historiador alemany Volker Ullrich (1943). L'editorial Taurus ho acaba de traduir al castellà.
L'obra està estructurada precisament així: un capítol per dia. És la traducció de “Acht Tage im Mai”, publicat per l'editorial alemanya Beck el març del 2021.
Volker Ullrich té altres llibres publicats com la seva biografia sobre Hitler, en dos volums; o la de Bismarck. A més de “1923 ” sobre la crisi de la República de Weimar. Tot i això, de moment només estan disponibles en anglès
El volum (398 pàgines, 22,90 euros) comença precisament amb el suïcidi de Hitler i la seva dona, Eva Brauan. "L'olor d'ametlles amargues que emanava del cadàver indicava que s'havia enverinat amb una pastilla de cianur", explica l'autor.
El periodista no esquiva cap tema, fins i tot els que planegen sobre la història de la mateixa Alemanya. Com a “els crims comesos pels alemanys durant la guerra d'extermini contra la Unió Soviètica”.
El que sens dubte explica després “les violacions massives a Berlín” dels russos després de la conquesta de la capital del Reich. Entre els Aliats occidentals, “van destacar especialment per la seva brutalitat les tropes provinents del Marroc francès”, afirma més endavant.
Les atrocitats nazis a la Unió Soviètica no podien passar desapercebudes. “Molts coneixien els crims que les SS i la Wehrmacht havien comès als territoris conquerits”, insisteix.
“Cada un dels milions de membres del partit tenia la seva part de responsabilitat a la catàstrofe”, afegeix.
També descriu altres episodis com aquell oficial que va sabotejar les ordres del Führer de destruir tots els ponts de Munic o l'ascens de Dönitz, “l'únic en què el dictador tenia plena confiança”.
Per les seves pàgines no només passen els jerarques nazis, en franca desbandada, sinó també que els que ha popularitzat la pel·lícula “L'enfonsament” com el general Helmuth Weidling, l'últim comandament militar de Berlín; l'ajudant de càmera de Hitler (Linge), el seu ajudant de camp (Günsche), el pilot (Baur) o l'operador de telèfons (Misch).
A continuació pots escoltar una review més completa:
Los últimos días del Tercer Reich
Més notícies: