Nayib Bukele marca el camí en la lluita contra la delinqüència
El president del Salvador optarà a la reelecció el 2024 després de l'èxit de la seva contundent política contra les bandes de carrer
Nayib Bukele ha presentat la seva dimissió com a president del Salvador. Aquest fet és simplement un moviment estratègic per poder presentar-se a la reelecció el proper 2024, sortejant així la Constitució, que en principi no permetia que pogués tornar-se a presentar. En qualsevol cas, el controvertit dirigent salvadorenc optarà a seguir governant el seu país, cosa que molts ja donen per fet, ja que gaudeix d'una altíssima popularitat entre els ciutadans.
Les enquestes assenyalen que Bukele té una intenció de vot de gairebé el 70%, algunes superant fins i tot el 80%. Quan va pujar al poder, els mitjans de l'establishment el van assenyalar per la seva política contundent contra la inseguretat provocada per les bandes. Però, amb el temps, el president salvadorenc ha aconseguit guanyar-se la confiança del seu poble i tot indica que no tindrà problemes per seguir al càrrec.
I és que la política de tolerància zero de Bukele amb la delinqüència està tenint fruits. Els resultats de la seva estratègia d'aplicar una mà dura als delinqüents i la construcció de presons de màxima seguretat ja comencen a aflorar. Fins a tal punt ha arribat la situació que Bukele marca el camí en la lluita contra la inseguretat. I les dades publicades recentment li donen la raó.
Aquesta setmana, El Salvador ha assolit la xifra de 500 dies sense homicidis, fet destacable si tenim en compte l'alta criminalitat que patia el país quan ell va accedir al poder. Aquests 500 dies s'emmarquen en el període que va de l'1 de juliol del 2019 fins avui. De fet, segons va exposar Bukele, el “novembre del 2023 tanca com el mes més segur de tota la història del Salvador”, en què es van registrar fins a 23 dies sense homicidis.
Tot i les crítiques de diverses ONG que acusen Nayib Bukele de vulnerar els drets humans, les dades que maneja el govern del Salvador evidencien una clara millora en la qüestió de la seguretat al país respecte a anys i dècades anteriors. Només per posar una comparativa amb un altre país, el 2023 hi ha hagut “90 massacres” a Colòmbia, tal com va denunciar Miguel Abraham Polo Polo, polític proper a Bukele, per defensar la seva política de seguretat.
De fet, el model Bukele servix d'inspiració per a altres països de la zona que s'han fixat l'objectiu de reduir la seguretat. Hondures, per exemple, està duent a terme un pla de militarització de presons, augment de les confiscacions en elles i la construcció de dues noves presons de màxima seguretat. I el debat sobre l'aplicació d'aquest model s'està posant sobre la taula a altres països de la zona. Sembla clar que Bukele està començant a marcar el camí per combatre la delinqüència a llatinoamericana.
Però, més enllà de la millora de les xifres d'homicidis, Bukele també ha impulsat altres mesures que han beneficiat els ciutadans. Un exemple és la construcció d'una presa hidroelèctrica inaugurada recentment després de 15 anys d'obres. Aquesta instal·lació va permetre al president d'El Salvador anunciar la reducció del 14% de la tarifa d'electricitat amb caràcter retroactiu, cosa que afavorirà els salvadorencs ara que els preus dels serveis bàsics van cada cop més en augment.
La tolerància zero amb la delinqüència de les bandes de carrer, la intenció d'eradicar la corrupció del govern o mesures com la reducció del preu de l'electricitat són alguns dels punts forts del projecte de Bukele que li permeten gaudir de gran popularitat entre els seus. Un fet que, segurament, el tornarà a catapultar a la presidència del país.
Més notícies: