Primer pla de Nayib Bukele somrient i mirant cap a un costat

POLÍTICA

Per què Nayib Bukele arrasa a El Salvador: allò que els mitjans progres no t'expliquen

El president reelecte va camí de batre tots els rècords malgrat el linxament de l'establishment polític, econòmic i

“El cabdill mil·lenial”, “el dictador més cool del món mundial” o “el tirà que va acabar amb la democràcia a El Salvador”. Aquests són els apel·latius que la premsa ha dedicat a Nayib Bukele, sovint amb un to despectiu. Tot i tenir en contra l'establishment polític, econòmic i mediàtic, l'han votat gairebé nou de cada deu salvadorencs.

Bukele ha batut el rècord de suport de la història de la democràcia mentre els poders fàctics a tot el món es pregunten per què. La mateixa pregunta que es van fer quan Donald Trump es va imposar a Hillary Clinton o quan Javier Milei va arrasar a Argentina. La resposta és més senzilla del que sembla, i és que voten els ciutadans.

Uns ciutadans que ja no estan sotmesos a la influència que tenien els grans mitjans de comunicació quan no hi havia xarxes socials. Uns ciutadans el vot dels quals és moltes vegades la reacció contra unes elits els interessos dels quals estan molt distanciats dels seus. En definitiva, uns ciutadans que ja no voten allò políticament correcte sinó que es rebel·len contra el poder establert.

El miracle de la seguretat a El Salvador

Un dels mantres dels mitjans progres és que Bukele ha acabat amb la democràcia a El Salvador. El mateix Bukele els va respondre que mai hi va haver democràcia a El Salvador, fins que va ser elegit president el 2019. Fins aleshores, el país va estar dividit entre dues elits representades per la dreta i l'esquerra.

La dretana Aliança Republicana Nacionalista (ARENA) i els exguerrillers del Front d'Alliberament Nacional (FLN) s'alternaven al poder mentre el país es desengrava amb la violència de carrer. El Salvador, un país espoliat i sotmès a una crisi econòmica sense fi, va arribar a ser un dels països més perillosos del món. En el pic màxim, als anys noranta, va arribar a superar els 7.900 homicidis anuals.

El 2015 hi va haver un nou pic de 6.656 homicidis, i va seguir un lent descens fins a 2.398 el 2019 (l'any d'elecció de Bukele). El 2021 la xifra es va reduir a 495, i l'any passat els homicidis van disminuir un 60% fins als 194. Bukele ha aconseguit el que semblava una quimera, acabar amb la violència colla a El Salvador.

L'economia, el repte pendent

Nayib Bukele, químic i empresari, descendent d'una família d'emigrants palestins, encarna l'ambició i el canvi a El Salvador. La seva aspiració no només és netejar els carrers de delinqüència, sinó també rellançar l'economia del país. Un cop pacificat el país, el repte serà oferir prosperitat als ciutadans i no ho tindrà fàcil.

Un 30% dels salvadorencs viu a la misèria, i un de cada deu a la pobresa extrema. Durant el primer mandat de Bukele els preus han pujat un 30% i els salaris només un 20%. El president presumeix que avui no hi ha obstacles a El Salvador per emprendre, quan la gran majoria dels ciutadans ni tan sols arriben a final de mes.

L'altre problema per a Bukele són les finances del país, on el dèficit puja cada dia i l'FMI imposa dures condicions d'austeritat a canvi de crèdit per reanimar l'economia. El president va intentar introduir el bitcoin com a pagament però no va funcionar. El seu pla ara és reactivar l'economia amb un creixement sostingut, conscient que si aviat no resol aquest problema la violència tornarà tard o d'hora.

Per què molesta Nayib Bukele?

En quatre anys Bukele ha reduït com a mínim el pes dels grans poders del país, i ja governa sense pràcticament oposició. Això i els mètodes autoritaris amb què combat la delinqüència li han valgut els adjectius de “tirà” i “dictador”. L'establishment l'acusa de violar els drets humans i ignorar la constitució del país.

Fa temps que Nayib Bukele denuncia greus ingerències de George Soros al país. En els darrers temps, la societat oberta que ara dirigeix el fill del magnat hongarès ha tancat oficines a Europa per traslladar-se a Amèrica Llatina. L'objectiu és frenar l'auge d'opcions populistes a països com Argentina i El Salvador.

El mètode Bukele per eradicar la violència és simple, i consisteix a la mà dura contra la delinqüència i un estat d'excepció permanent. Sota el seu mandat, El Salvador és el país amb més gent a la presó (70.000 persones), i malgrat limitar al màxim les llibertats de civils, l'índex de satisfacció dels seus ciutadans és el més alt. Mentre els poders occidentals donen lliçons de drets humans als salvadorencs, Bukele s'ha convertit en una icona no només per als seus ciutadans sinó a tot Llatinoamèrica.

➡️ Política

Més notícies: