Imatge d´un Mosso d´Esquadra d´esquena davant d´un cotxe de la Policia Local a la Bisbal d´Empordà
POLÍTICA

Es multipliquen les trucades a emergències la nit de cap d'any a Catalunya

Hi ha hagut més de mil avisos més que l'any passat

2023 ha estat l'any del debat sobre la seguretat a Catalunya, atès l'augment de delictes violents de manera generalitzada. El tema va arribar fins al Parlament, on els partits de l'oposició van exigir al Govern mesures urgents. Aquesta nit de final d'any s'ha registrat un augment de les trucades a emergències.

La majoria de trucades han estat per demanar assistència mèdica o alertar d'agressions i actituds incíviques. Interior posa en relleu que hi ha hagut menys detencions que l'any passat, i que moltes trucades eren per advertir del mateix delicte. És a dir, que segons el Govern, en realitat hi ha hagut menys delictes.

La nit de cap d'any és només un reflex de la situació a Catalunya, on aquest 2023 s'han comès 453.000 delictes, un 4% més que l'any passat. La cosa es dispara quan es tracta de la percepció dels ciutadans. La sensació d'inseguretat ha escalat a màxims històrics aquest any, amb un 32% de víctimes de delictes.

Més de mil trucades que l'any passat

L'any passat, el telèfon d'emergències 112 va rebre 4.883 trucades durant la nit de final d'any, cosa que representava un augment del 45,5% respecte a l'any anterior. Aquest any, emergències va rebre 5.943. Es tracta de més de mil trucades més que fa un any, encara que Interior ha volgut maquillar les dades.

"Les 5.943 trucades d´aquesta nit han estat per alertar de 4.166 incidents relacionats amb la celebració, ja que un incident pot provocar diverses trucades d´avís", han argumentat. La majoria de trucades han estat per demanar assistència sanitària o avisar d'agressions o actuacions incíviques. També per problemes de seguretat.

Interior informa de la detenció de 35 persones a l'operatiu que ha durat des de les 22.00 hores d'ahir a les 10.00. Segons les dades del Govern, 12 d'aquests delictes van ser per violència de gènere oa l'àmbit de la llar. 11 més per delictes contra el patrimoni, un per lesions i un altre contra la llibertat sexual.

La seguretat, el repte del 2024

L'enquesta de Seguretat Pública a Catalunya va assenyalar que el 32,4% dels enquestats han patit algun delicte aquest any. Una dada que el Govern va tornar a intentar maquillar, afirmant que un gran nombre són per estafes virtuals i que això desvirtua l'estadística. Però la resta del baròmetre no sembla que hi vagi.

Els ciutadans han abaixat la nota a la seguretat a Catalunya, amb un 6,6, que és la pitjor valoració de la darrera dècada. No només això, sinó que a més molts afirmen haver canviat els seus hàbits per la por de sortir al carrer. Gairebé la meitat de les dones enquestades tenen por de ser víctimes d'un delicte.

➡️ Política

Més notícies: