Primer pla d'Ada Colau parlant amb diversos micròfons de diferents mitjans de comunicació davant
POLÍTICA

El futur d'Ada Colau podria estar lluny de Barcelona (i d'Espanya)

L'exalcaldessa de la capital catalana segueix negociant un possible pacte de Barcelona a Comú amb Jaume Collboni mentre augmenten els rumors sobre el seu pròxim destí


El futur d'Ada Colau continua sent una incògnita des que va perdre, per segon cop, les eleccions municipals a Barcelona. L'exalcaldessa, que va quedar tercera per darrere de Xavier Trias i Jaume Collboni, va optar per facilitar l'alcaldia al candidat socialista sense entrar -per ara- al govern. Com que ningú espera que Colau estigui fent oposició tot el mandat, els rumors han estat una constant els últims mesos de l'any 2023. I el 2024 ha començat de la mateixa manera.

De moment, Ada Colau continua insistint en un govern d'esquerres per a Barcelona. No llença la tovallola a un pacte amb Jaume Collboni i amb ERC per reviure el tripartit que ja va governar a Catalunya entre el 2003 i el 2010. Això sí, l'actual alcalde segueix negociant amb totes les parts i tampoc es descarta que, finalment, opti per una coalició entre els socialistes i Trias. Però mentre no s'aclareixi la situació a la capital catalana, el futur de Colau continua sent objecte de debat.

Primer es va descartar la possibilitat que d'acabar ocupant el ministeri de l'Habitatge. La mateixa Colau va dir que va ser ella la que va rebutjar l'oferta que li va fer Yolanda Díaz per fer el salt al Consell de Ministres. Tot i que moltes veus també van assenyalar que va ser una de les línies vermelles que van marcar els partits processistes en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Sobretot en el cas de Junts per Catalunya.

En qualsevol cas, un cop descartada l'opció de Madrid, noves informacions apunten a una altra possible destinació per a Ada Colau. Diversos mitjans afirmen que l'opció que l'exalcaldessa sigui la candidata de Sumar a les eleccions europees és sobre la taula. D'aquesta manera, el futur de la líder dels Comuns passaria pel Parlament Europeu, on podria seguir la trajectòria política. Una trajectòria política que es va iniciar ara fa 10 anys i que, en cas de ser elegida europarlamentària, s'allargaria fins als 15 com a mínim.

Problemes a Sumar

Sumar, com que és un artefacte polític de recent creació, està tenint problemes a l'hora d'afrontar els diferents reptes electorals d'aquest 2024. Per a les eleccions gallegues, finalment Yolanda Díaz ha optat pel seu portaveu al Congrés, Marta Lois. Per a les eleccions al País Basc encara està en negociacions amb IU i amb Podemos per veure si presenten una candidatura conjunta. I per a les europees, el nom del partit amb més experiència a l'europarlament, Ernest Urtasun, està descartat després de ser proclamat ministre de Cultura.

Plànol mitjà d'Irene Montero i Ada Colau, totes dues assegudes i amb els llavis pintats

Així, davant la manca de perfils que puguin entusiasmar el seu electorat, Ada Colau es podria convertir en la persona que busca i necessita Yolanda Díaz. I més, tenint en compte que, per ara, tot indica no es presentaran amb Podemos, que ja ha col·locat Irene Montero a la casella de sortida per ser la seva candidata. Si els rumors es confirmen, Colau i Montero es veurien les cares i competirien per un mateix electorat de cara als comicis europeus del proper 9 de juny

➡️ Política

Més notícies: