Primer pla de Jordi Hereu mirant fixament a càmera

Jordi Hereu serà ministre: anuncien els primers ministres del nou govern

L'exalcalde de Barcelona formarà part de l'executiu de Pedro Sánchez, igual que Ernest Urtasun (Sumar): tots dos, amb passat a l'Ajuntament de Barcelona

Tot i que algunes veus afirmaven que al llarg del cap de setmana es coneixerien alguns dels ministres que formaran part del proper Govern de coalició, no ha estat fins avui dilluns que s'han conegut els primers noms. I aquests primers noms ja han arribat amb alguna sorpresa: Jordi Hereu serà el pròxim ministre d'Indústria de l'executiu liderat per Pedro Sánchez.

L'exalcalde de Barcelona farà el salt a Madrid després de deixar l'alcaldia de la capital catalana el 2011. Agafarà així el relleu d'Héctor Gómez, que fins ara era el responsable d'aquesta cartera. Amb el nomenament de Jordi Hereu també comença a agafar forma la quota del PSC dins del Consell de Ministres.

Un altre nom confirmat per al nou Govern és el de María Jesús Montero, que manté la cartera d'Hisenda i serà vicepresidenta quarta de l'executiu de Pedro Sánchez. També aquest dilluns s'ha conegut que Ángel Víctor Torres, expresident de les Canàries, serà el nou ministre de política territorial. Per a aquest ministeri va arribar a sonar el nom de Miquel Iceta, actual responsable de Cultura i Esports, però finalment ha recaigut a Torres.

És probable que les pròximes hores es vagin coneixent més noms que ocupessin els diferents ministeris del nou Govern de coalició. Un Govern que, segons explica El Español, no seria tan reduït com es va comentar al principi i podria comptar amb fins a 22 ministeris. D'aquests, cinc seran per al soci minoritari de l'executiu, Sumar. Entre ells, destaca Ernest Urtasun.

Urtasun, ministre de Cultura

Sumar també ha donat a conèixer els noms dels seus ministres. Ernest Urtasun serà el nou responsable de Cultura, substituint així Miquel Iceta. Urtasun, antic dirigent d'Iniciativa per Catalunya, va arribar a coincidir amb Jordi Hereu a l'Ajuntament de Barcelona a principis de segles. Després de més de 20 anys dedicats a la política, Urtasun arriba al Consell de Ministres de la mà de Yolanda Díaz.

Foto a mig cos d'Ernest Urtasun assegut a una cadira i amb els braços sobre una taula
CamaraImatge:

@ernesturtasun, Twitter

Evidentment, Yolanda Díaz repeteixi com a vicepresidenta del Govern i com a ministra de Treball. L'equip de Sumar dins de l'executiu el completen Mónica García, de Más Madrid, que serà ministra de Sanitat; Sira Rego, d'Esquerra Unida, que serà titular d'Infància i Joventut; i Pablo Bustinduy, ex de Podem, que substituirà Ione Belarra en Drets Socials.

Marlaska i Bolaños continuen

Un altre dels noms destacats del dia d'avui és el de Fernando Grande-Marlaska, que seguirà al capdavant del ministeri de l'Interior, malgrat les contínues polèmiques que ha generat els darrers anys. També seguiran Félix Bolaños a Presidència (que a més assumirà també Justícia), José Manuel Albares (Exteriors), Margarita Robles (Defensa) i Luis Planas (Agricultura).

Isabel Rodríguez, fins ara Portaveu del Gobierno, serà la nova ministra d'Habitatge i Agenda Urbana. Mentrestant, Pedro Sánchez ha volgut premiar Óscar Puente donant-li el ministeri de Transports.

Ana Redondo substituirà Irene Montero a Igualtat

La nova ministra d'Igualtat serà Ana Redondo, que substituirà la polèmica Irene Montero. Redondo, fidel al PSOE a Castella i Lleó des de fa dues dècades, serà l'encarregada de liderar la cartera que en l'anterior legislatura va estar a l'ull de l'huracà amb les llei Solo sí es sí i la llei Trans.