Plànol general dels candidats a la presidència de la Generalitat en fila al plató del debat de TV3

POLÍTICA

El millor del debat de TV3: que no n'hi haurà cap més abans del 12-M

El quart i darrer debat entre candidats abans de les eleccions no passarà precisament a la història de la democràcia


Primer va ser el debat de RAC1 i La Vanguardia. Després va venir el de RTVE i el de La Sexta. I aquest dimarts era un torn de TV3. Un debat, el de la televisió pública catalana, que va seguir la mateixa línia dels altres tres: va ser una autèntica llauna infumable.

Sort que el debat de TV3 va ser el darrer que se celebrarà abans de les votacions de diumenge. Perquè, com se'ls acudeixi fer algun altre en els tres dies que queden de campanya, potser l'abstenció arriba al 90%. Algú hauria de recordar que els debats han de servir per incentivar el vot, no per desincentivar-lo.

TV3 va ser la primera que va contribuir a la mediocritat del debat. Primer, amb l'horari (el xou va acabar a dos quarts de dotze de la matinada d'un dia laboral). Després, amb una imparcial Ariadna Oltra de moderadora, que no va tractar igual, per exemple, Ignacio Garriga o Carlos Carrizosa que Pere Aragonès o Salvador Illa.

Plànol general de tots els candidats a les eleccions catalanes, dempeus, i al centre Ariadna Oltra

Per últim, per les temàtiques o blocs que van triar. Per exemple, el debat va començar amb un apassionant bloc dedicat a la sequera, que ja va ser una declaració d'intencions del nivell que veuríem durant tota la nit.

Per no haver-hi, no hi va haver ni grans discussions. Les més destacades, la d'Alejandro Fernández amb Salvador Illa per l'amnistia, la de Laia Estrada amb Ignacio Garriga per defensar TV3 i la d'Alejandro Fernández amb Ignacio Garriga per l'aprovació de la ILP al Congrés per debatre la regularització de 500.000 immigrants il·legals (i que només Vox hi va votar en contra).

Una de les poques coses destacades del debat va ser l'anunci de Salvador Illa de posar Núria Parlón al capdavant d'Interior i Josep Lluís Trapero de director general de la Policia si el PSC torna al Palau de la Generalitat. Una altra va ser la promesa de Josep Rull de no pactar amb Sílvia Orriols “ni per activa ni per passiva” perquè “els límits dels drets humans són fonamentals”, va dir el representant de Junts.

D'altra banda, poca cosa més. El nivell general va ser tan baix que costa proclamar un vencedor. Tot i que, com ja és habitual, Alejandro Fernández va ser un dels més destacats d'un debat que no passarà a la història de la democràcia. I si ho fa, és com a exemple de debat totalment prescindible.

➡️ Política

Més notícies: