Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

Més problemes per a Puigdemont i Aragonès

L'ANC posa les bases per presentar-se a les eleccions

ERC i Junts per Catalunya han viscut aquesta setmana un nou repunt de les tensions pels acords amb el PSOE, que encara cuegen. Els republicans reivindiquen la seva estratègia del diàleg convidant els altres partits a la taula de negociació. I els juntaires ho rebutgen i posen en valor la seva proposta de taula bilateral amb un verificador internacional.

Però mentre Pere Aragonès i Carles Puigdemont rivalitzen, el gruix de l'independentisme clama contra ells. Les bases demanen renovació i nous projectes amb nous lideratges. L'Assemblea Nacional Catalana ha fet un primer pas per formar una llista alternativa i fer l'estocada definitiva als partits processistes.

L'ANC va reunir les assemblees de base amb representants territorials i sectorials, i els membres del secretariat nacional. L'objectiu era avaluar el moment actual, intercanviar idees i definir projectes del futur. Projectes com la creació d'una llista per concórrer a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

El Procés ha mort

A la trobada es va parlar dels processos participatius per escollir els candidats de la llista, o el codi ètic per presentar-se. La intenció és continuar treballant per donar forma a un projecte que espanta molt ERC i Junts. La llista cívica podria canalitzar la indignació que ja es va expressar a les generals amb l'abstenció.

ERC es va emportar la pitjor part, ja que va perdre 400.000 vots i va passar de 13 a set diputats. Però Junts també va perdre 137.500 vots i un diputat, i la CUP va quedar directament fora del Congrés. La campanya electoral del 23-J va estar marcada a Catalunya per la campanya abstencionista de l'independentisme indignat.

Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol

Fa temps que el moviment sobiranista reclama la creació d'una opció política que pugui expressar el descontentament més enllà de l'abstenció. Donat per mort el Procés, creuen que ha arribat el moment de noves opcions que assumeixin el repte de la independència sense renúncies. És a dir, que implementin el mandat del referèndum de l'1-O.

ERC i Junts tremolen

A més de discutir sobre la llista, l'ANC va debatre sobre mobilitzacions futures i campanyes per reactivar un moviment desmobilitzat. Això no és gens fútil, perquè amenaça de discutir als partits el seu paper director en el procés. ERC i Junts tremolen davant la més que possible caiguda a les pròximes eleccions catalanes.

No n'hi ha per menys, ja que segons l'última enquesta del CEO els partits independentistes quedarien lluny de la majoria absoluta. Els partits que més pujarien serien el PSC i el PP. Tot i que l'enquesta no té en compte les noves llistes que es podrien presentar, com l'ANC o l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols.

Nous lideratges

Això obre un debat sobre les estratègies del moviment independentista, ja que alguns veuen la presentació de noves llistes com una fractura perillosa. Creuen que això dividirà el vot afavorint els partits del bloc constitucionalista. No obstant això, n'hi ha que defensen la necessitat de castigar els partits processistes i els seus líders.

Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa

Esquerra confia a mobilitzar el seu poder territorial per mantenir el tipus abans unes eleccions que es presenten catastròfiques. El desgast del govern en minoria, la pugna interna entre Junqueras i Aragonès, i l'embranzida de l'aliança amb el PSOE els deixa al límit de l'abisme. El pitjor és que no hi ha nous lideratges per reflotar el partit.

Junts, per la seva banda, confia en el 'factor Puigdemont' per capgirar la situació. Són conscients que l'acord amb el PSOE ha fet mal al partit i que costarà tornar a recuperar la confiança d'un electorat que ja els fica al mateix sac que ERC. El pitjor és que Puigdemont ha perdut l'àuria del president a l'exili i ja és un "botifler" més.

➡️ Política

Més notícies: