Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats en la seva intervenció gesticulant
POLÍTICA

El 'cas Koldo' i l'amnistia evidencien les contradiccions de Sumar

Yolanda Díaz treu tot l'arsenal dialèctic per criticar el cas Koldo i alhora li perdona la malversació al procés

És evident que ara mateix Sumar es vol distanciar tot el possible del PSOE. I estiguin o no implicats alts comandaments del Gobierno, el cas Koldo fa pudor i a cap partit li interessa estar a prop. Fins al punt que el PSOE ho vol diluir tot en un cas de corrupció general que també afectaria el PP.

Per la seva banda, a Yolanda Díaz només li queda fer declaracions solemnes contra la corrupció. Però la realitat és que és membre del Gobierno i, a més, perdonarà els presumptes delictes de corrupció que la justícia atribueix al procés.

Un altre cop serem “implacables”

La vicepresidenta del Gobierno, Yolanda Díaz, ha donat a conèixer una sèrie de propostes que Sumar presentarà al Congrés amb l'objectiu de “ser implacables amb la corrupció”. Tot això en el context del recent escàndol Koldo i que afecta el seu soci de Govern.

Durant una reunió extraordinària amb el seu grup parlamentari al Congrés, Díaz va detallar tres mesures proposades per Sumar. La modificació legislativa per prohibir els indults en casos de corrupció, la restricció dels aforaments polítics i la creació d'un organisme independent encarregat de prevenir la corrupció.

Díaz va parlar amb un to greu per ressaltar que cal prendre mesures que vagin més enllà del 'i tu més'. Així mateix, va emfatitzar la necessitat d'accions concretes per prevenir la corrupció i calmar la “indignació i la ràbia” de la ciutadania. La líder de Sumar va subratllar la importància que aquestes propostes siguin debatudes de manera “urgent” al Congrés.

En definitiva, que Sumar vol allunyar-se del PSOE tan poc com és possible i presentar un perfil dur i tenyit d'urgència contra la corrupció.

Sí, però menys evident

Aquesta no és la primera ocasió en què Sumar s'ha d'enfrontar a contradiccions pel que fa a la corrupció. L'última va ser l'intent de Sánchez de modificar la Llei d'Enjudiciament Criminal, que permetria escurçar els terminis que els jutges tenen per investigar els delictes de corrupció. Es tractava d'una manera d'atreure Junts després del seu vot negatiu a la llei d'amnistia.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

En aquesta ocasió, Yolanda Díaz es va haver de plantar després que alguns membres del partit com el ministre Urtasun veiessin amb bons ulls la proposta del PSOE. La vicepresidenta va marcar perfil propi per resistir la pressió externa de Podemos i evitar la imatge que estan al servei del PSOE. Es va limitar a dir que parlaria amb Sánchez perquè la proposta “no anava a la direcció correcta”.

L'amnistia i la malversació

Amb tot, Sumar es presenta com un partit que parla de proposar, implantar i debatre tota mena de mesures per lluitar contra la corrupció. Però a efectes pràctics en un dels puntals d'un Gobierno ara mateix en dubte per un cas de corrupció. Al mateix temps, perdonaran la malversació - un delicte característicament lligat a la corrupció - per motius al capdavall polítics.

La llei d'amnistia deixarà al voltant de trenta líders independentistes lliures del càrrec de malversació. Es tracta de persones acusades de fer servir recursos públics de manera il·legal per muntar el referèndum de l'1-O. És per exemple el principal delicte que el TS imputa a Oriol Junqueras. D'altra banda, el jutjat número 18 de Barcelona estudia una causa a part amb Raül Romeva i diversos alts càrrecs d'Exteriors per presumpta malversació per internacionalitzar la causa independentista.

➡️ Política

Més notícies: