Imatge de Matías Alonso al seu escó del parlament

POLÍTICA

Qui és Matías Alonso, l'exmilitar que lliurarà l'última batalla de Ciutadans

El candidat taronja per Tarragona és un disciplinat soldat del partit, seguint la pauta de la seva trajectòria militar

Si alguna cosa caracteritza el món militar i els membres dels exèrcits és la disciplina i el compromís insubornable, encara més gran en els pitjors moments. A aquesta idea respon a la perfecció Matías Alonso, el número 1 de la candidatura de Ciutadans per la circumscripció de Tarragona. Alonso és una de les cares més discretes de la formació i s'ha mantingut sempre a la primera línia d'un partit que, en canvi, va viure els seus anys més gloriosos en un context de molta crispació i estridències.

Quan Albert Rivera o Inés Arrimadas lideraven Ciutadans a Catalunya, les seves intervencions destacaven per la seva contundència i un to punyent. La mateixa línia va seguir Lorena Roldán i també l'actual líder, Carlos Carrizosa, si bé el seu protagonisme ha minvat de manera clara al Parlament. En un grup que destacava per la seva estratègia d'agitació, el reposat Matías Alonso sempre ha jugat, paradoxalment, un paper clau que l'ha portat a mantenir l'acta de diputat i el comandament orgànic.

Alonso és un disciplinat càrrec del partit, al qual es va afiliar el 2006 —en el seu naixement— i en què es manté avui dia, quan tots els indicis apunten a la seva definitiva desaparició. És diputat al Parlament des del 2012, hi ha viscut l'etapa de més auge del seu partit i avui, el 2024, no ha defugit exercir, novament, com a cap de llista dels taronges per Tarragona. En uns comicis en què Ciutadans només pot aspirar a un miracle per salvar-se, Alonso lliurarà la batalla final del partit que va veure créixer en primera persona.

Imatge de Matías Alonso amb Carlos Carrizosa

Matías Alonso, oficial d'artilleria durant 21 anys

Alonso té 72 anys i la seva vocació política va ser tardana, ja que no li va arribar fins ben entrada la seva cinquantena. Però anem als orígens: el número 1 de Ciutadans a Tarragona, que resideix des de fa anys a la localitat del Vendrell, va néixer a La Línea de la Concepción, el municipi gadità fronterer amb Gibraltar. La plaça de funcionari del seu pare va obligar la família a traslladar-se al País Basc i, més tard, a Catalunya, on Alonso va arribar encara de petit.

Però si algun fet biogràfic marca la seva trajectòria és la seva etapa com a militar. Va prestar servei durant 21 anys com a oficial del Cos General de les Armes de l'Exèrcit de Terra d'artilleria. El mateix Alonso definia la vida militar, en una entrevista a El Punt Avui, fa uns anys, com “una vida de companyonia, lleialtat, disciplina, sacrifici i de moltes hores treballant”.

Tot i això, a la mateixa entrevista, comentava que havia vist “més autoritarisme al Parlament que a les unitats militars”. Com apuntàvem, la vocació política arriba després del Pacte del Tinell, quan el PSC arriba a la Generalitat gràcies a l'acord amb ERC i l'extinta Iniciativa per Catalunya. El 2006 neix Ciutadans, formació que es va fundar sobre la base de lluitar contra el nacionalisme i a la qual s'afilia Alonso aquell mateix any.

Primer pla de Carlos Carrizosa parlant i mirant cap a la dreta

Alonso, el comandament intern perfecte per a Ciutadans

El 2009, la seva mà esquerra per als assumptes interns el condueix a ocupar la secretaria general del partit, que no abandona fins al 2017. És el referent intern d'un partit que experimenta un fulgurant ascens en pocs anys.

S'encarrega de la gestió de la formació a escala local i autonòmica, però també gestiona assumptes propis del creixement del partit. Negocia, per exemple, el seu aterratge al Parlament Europeu el 2014 integrant-se al grup liberal, que acaba expulsant els eurodiputats de Convergència.

Tot i que és un perfil intern perfecte, per les seves qualitats i discreció, Matías Alonso també fa anys que ocupa un càrrec públic com a parlamentari autonòmic. El 2012, Alonso es converteix en el cap de llista del partit d'Albert Rivera a la circumscripció de Tarragona, plaça que ocuparà de forma ininterrompuda a les eleccions següents.

Després de dotze anys al seu escó i als seus 72 anys, Alonso ha decidit lliurar la que, segons tot indica, serà l'última batalla del partit que va veure créixer des del primer dia. Ciutadans difícilment obtindrà representació, segons apunten totes les enquestes, i encara menys per Tarragona, on Alonso es juga mantenir-se com a diputat. L'exoficial d'artilleria, en definitiva, presta servei per darrera vegada en una batalla que sembla perduda abans de celebrar-se.

➡️ Política

Més notícies: