Una dona parlant en un podi amb dues persones al fons.
POLÍTICA

Marta Vilalta, la dirigent d'ERC a l'ombra per acabar amb Junqueras

Marta Rovira es recolza en el seu nucli de confiança per desplaçar l'expresident i aconseguir el control del partit

Mentre ERC es dessagna entre derrotes electorals i escàndols, les dues forces vives que segueixen de peu mantenen el pols pel control del partit. Parlem d'Oriol Junqueras, que apel·la al suport de les bases després de dimitir de la presidència, i la secretària general Marta Rovira, que ha aprofitat el buit de poder per instal·lar el seu nucli dur a la primera línia del grup republicà al Parlament.

És a dir, mentre Oriol Junqueras ha fet un pas al costat per rearmar-se des de l'ombra seduint la militància, Marta Rovira utilitza els engranatges de l'estructura orgànica per fer-se forta i controlar el partit.

La secretària general ha aconseguit col·locar els seus als llocs de confiança d'ERC al Parlament. A primera línia hi ha Josep Maria Jové i Marta Vilalta com a president i portaveu del grup parlamentari. En segona línia també hi ha Raquel Sans i Juli Fernández, afins a Marta Rovira, com a respresentació d'Esquerra a la Mesa del Parlament.

Això és important, perquè en ocupar els alts càrrecs institucionals el sector afí a Rovira pot controlar el procés de negociació per a la investidura. La designació de l'equip negociador (Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Juli Fernández i Oriol López) confirma l'absolut control que ara tenen els roviristes sobre el partit. Mentrestant, la secretària general prepara el darrer cop per acabar definitivament amb Oriol Junqueras.

Marta Vilalta, candidata a la presidència d'ERC

Mentre controla les negociacions per a la formació de govern a Catalunya, Marta Rovira prepara una candidatura alternativa per al congrés del novembre. Com que va anunciar la intenció d'abandonar la primera línia, Rovira confia en Marta Vilalta i Roger Torrent per encapçalar la seva candidatura.

Segons revela Joan Guirado a OK Diario, aquesta seria l'estratègia de Marta Rovira per controlar el partit a l'ombra i posar en marxa el desmantellament de l'estratègia d'acostament al PSOE.

Primer pla de la política catalana d´ERC Marta Vilalta

La intenció de Rovira és posar fi a la lluna de mel amb el PSOE/PSC per acostar-se a Junts i la CUP i explorar la reconstrucció de la unitat independentista. Rovira i Torrent van signar el manifest promogut per la secretària general contra la deriva del partit després de les darreres patacades electorals. Un manifest en què demanaven nous lideratges, una revisió de l'estratègia i més democràcia interna.

Una aposta ferma

Marta Vilalta, periodista de professió, milita a ERC des dels 19 anys. Estudiant aplicada, campiona d'escacs i aficionada al patinatge artístic, ha progressat ràpidament a l'organigrama del partit fins a assolir el cim amb tan sols 39 anys.

Va començar com a Directora General de Joventut de la Generalitat als governs de Carles Puigdemont i Quim Torra. Després va ser diputada d'ERC al Parlament, i el 2021 Pere Aragonès la va nomenar portaveu del grup parlamentari. El seu moment va arribar amb la desbandada de líders processistes (a la presó oa l'estranger), i després va ser designada per ocupar el buit que havia deixat Marta Rovira.

Els que la coneixen diuen que el descarrilament del procés hi va operar un canvi com el que va experimentar ERC, del radicalisme i el fervor independentista a una posició més distesa. Això encaixava amb el que estava demanant el partit en el nou context postprocés. Una cara amable i un somriure conciliador que va saber insuflar aire fresc atorgant autoritat a les decisions (no sempre fàcils) de la cúpula.

Una vella amiga com a rival

Filla de pagesos i botiguers de les comarques de Lleida, compleix a més amb el cànon ideal del nacionalisme català: és exalumne de Junqueras, aficionada del Barça i rendeix pleitesia a Josep Guardiola. Manté a més un gen etnicista que li permetrà tornar al camí de l'independentisme radical tan aviat com ho exigeixin les noves necessitats, i aquesta és la raó per la qual Rovira hi ha vist la candidata ideal.

Vilalta, vella amiga de Junqueras amb qui va mantenir la seva bonica relació d'amistat durant el pas per la presó, ara es converteix en potencial rival. L'entorn de Junqueras confia en les seves possibilitats per revalidar la confiança de la militància al proper congrés. La clau pot estar al desgast de l'equip Rovira- Vilalta en les negociacions i la formació de govern a Catalunya, aquestes properes setmanes.

➡️ Política

Més notícies: