Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

ERC se les té amb el PNB

La secretària general, Marta Rovira, ha respost el lehendakari Urkullu

La competència d'ERC amb Junts està passant factura al partit d'Oriol Junqueras. Per més que s'entestin a demostrar la seva puresa independentista, sempre acaben per sota dels de Puigdemont. Així que els republicans han decidit provar sort amb un rival més assequible, el Partit Nacionalista Basc (PNB).

El lehendakari Íñigo Urkullu ha obert el meló de l'autogovern en plena discussió sobre el model territorial espanyol. El president basc i membre del PNB ha ofert la seva recepta davant de les exigències de l'independentisme català. Es tracta d'aprofitar els ressorts de la Constitució, sense necessitat de reformar-la, per millorar l'autogovern dels territoris històrics i avançar cap a la plurinacionalitat.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha respost el lehendakari amb un missatge irònic. La dirigent catalana li retreu la proposta feta des d'una posició de privilegi com el concert econòmic. Ho contraposa així a la situació de Catalunya.

Missatge d'ERC al lehendakari

“Des del concert econòmic basc, amb uns trens que han de funcionar i la protecció dels furs, cal poder fer propostes de reflexió constitucional. Però a Catalunya, hi ha una majoria social i política per arribar més enllà: amnistia, autodeterminació i progrés social”, ha respost Marta Rovira.

La disputa entre republicans i nacionalistes bascos es produeix en plenes negociacions per la formació de govern a Espanya. Esquerra és soci preferencial del PSOE, mentre que el PNB juga a dos bàndols. De fet, entre els bascos creix la sensació que la coalició d'esquerres els perjudica.

Però el missatge de Marta Rovira també va dirigit a la parròquia catalana. Esquerra vol demostrar que no és menys que Junts a la seva competència per l'hegemonia del moviment independentista. Els republicans són acusats d'autonomisme per reivindicar el pacte fiscal i la transferència de Rodalies en el marc de les negociacions amb el PSOE.

Reivindicació de l´amnistia

A més de Marta Rovira, el número u d'ERC al Senat, Joan Queralt, també ha marcat múscul. Aquesta vegada a compte de l'amnistia, tot recordant en una entrevista a Onda Cero que el seu va ser l'únic partit que el va proposar fa quatre anys. "ERC ja feia 4 anys que lluita per l'amnistia", ha dit.

➡️ Política

Més notícies: