Pla americà de Maria, la policia infiltrada en el moviment indepe, recollint el seu diploma de graduada mentre mira somrient a càmera amb un vestit vermell

Maria, la policia infiltrada durant 3 anys entre indepes

L'agent encoberta va arribar a mantenir una relació amb un independentista destacat

Maria Perelló Amengual. Així és com molts indepes coneixien una de les seves. Però la realitat era diferent. El seu nom real és Maria IT i és una agent de la Policia Nacional que ha estat infiltrada al moviment independentista durant 3 anys.

La infiltració de Maria al món indepe va arribar fins al punt que va mantenir una relació estable amb un destacat activista. Òscar, la parella de la Maria està a xoc des que es va assabentar que “l'amor de la seva vida” era en realitat una agent infiltrada. Tota aquesta història ha estat destapada pel mitjà La Directa.

Inici de la infiltració

Maria, graduada de Criminologia a la Universitat Pompeu Fabra, es va formar com a policia entre els anys 2017 i 2018 a Àvila. A principis del 2020, va arribar a Girona procedent de Palma de Mallorca. I ho feia amb les clares instruccions d'infiltrar-se en el moviment independentista de la ciutat on Carles Puigdemont va exercir d'alcalde (2011-2016).

Maria rondava els 30 anys quan va iniciar la infiltració. A poc a poc es va anar sumant a la vida social de la ciutat, coneixent la que va ser la seva falsa parella. És quan inicia la relació amb l'Óscar que la seva comesa a Girona comença a prendre una nova dimensió.

Òscar, el destacat activista que va tenir una relació amb la policia infiltrada

Com destaca La Directa, parlar d'Òscar C és parlar d'un dels activistes més destacats de la ciutat. Ha treballat per a Òmnium Cultural i va ser investigat i detingut en una macrooperació contra diversos activistes. També portava la veu cantant en moltes assemblees dels CDR. En definitiva, Òscar era una de les cares més visibles del moviment independentista a la ciutat.

La Maria va conèixer l'Òscar perquè era el germà d'una de les primeres amistats que va fer l'agent a Girona. Havent establert aquesta relació, la policia infiltrada es va involucrar en molts àmbits de l'independentisme. Manifestacions contra la detenció de Pablo Hasel o assemblees de la Coordinadora de Feminismes de Girona en són només uns exemples. De fet, va arribar a assistir a reunions d'advocats per definir estratègies judicials en causes contra diversos indepes.

Primer pla d'Òscar, el nuvi fals de la policia infiltrada a Girona
CamaraImatge:

@21raons

“La Maria em va donar alguns dels millors moments de la meva vida, me'n vaig enamorar” explica Òscar entre llàgrimes a La Directa. No dubta a qualificar la policia infiltrada com “l'amor de la meva vida”. “El que m'ha fet no té nom. M'ha destrossat a mi, a la meva germana, als meus pares i al meu entorn”, assenyala.

Totalment consternat, Òscar qualifica allò que està vivint com “una tortura. Li vaig donar el millor de mi i m'estava espiant pel que faig i pel que penso”. I és que el militant independentista i la policia infiltrada van arribar a viure junts més d'un any a casa d'ella. A més, van anar de viatge junts diverses vegades i tenien plans de futur com mudar-se a una altra casa més gran.

La policia infiltrada talla la investigació

El juny del 2022, La Directa destapa un altre cas d'un policia infiltrat al moviment estudiantil a Barcelona. I aquí és quan la Maria decideix marcar distàncies amb l'Òscar i el moviment indepe de Girona. Amb l'excusa de tenir el pare malalt, l'agent se'n va de la ciutat. I només té relació amb la seva falsa parella i el seu entorn per via telemàtica.

Molta gent a Girona es preguntava què havia passat a Maria per anar-se'n tan precipitadament. Van començar a sorgir les sospites i ara La Directa ha destapat la veritat. Que era una agent infiltrada de la Policia Nacional.