Pla mig curt de María Jesús Montero, amb una camisa i jaqueta lila somrient davant dels periodistes

POLÍTICA

Qui és María Jesús Montero, la número dos de Pedro Sánchez i mare de dues filles

María Jesús Montero centra totes les mirades aquest dilluns amb l?anunci de Pedro Sánchez


María Jesús Montero centra totes les mirades aquest dilluns després de la decisió de Pedro Sánchez. Si el president hagués decidit marxar, li hauria tocat agafar les regnes. El PSOE tornaria a mirar Andalusia, el seu territori natural fins fa poc i s'encomanaria algú molt del partit i des de fa molts anys. Però ara no serà.

L'actual vicepresidenta de Pedro Sánchez té 58 anys i porta tota la vida dedicada a la política i als socialistes. Llicenciada en Medicina, als 20 anys ja era presidenta de la Comissió de Marginació del Consell de la Joventut d'Andalusia. Quatre anys després, amb 24, va ser designada la secretària general.

Podríem dir que Montero no ha exercit mai de metge, sinó que es va especialitzar en la gestió sanitària. Va ser subdirectora mèdica de diversos hospitals de Sevilla, ciutat on va néixer, fins que va fer el salt definitiu a la política.

El 2002 va ser vice consellera de Sanitat de la Junta, fins que el 2004 ja era la número u. A partir de llavors, Montero va trobar a la política i al PSOE d'Andalusia un espai per fer carrera. Va ser la número dos dels socialistes andalusos a les eleccions del 2012 i va estar a l'executiu fins al 2018. De Salut va passar a Hisenda i Administracions públiques amb Susana Díaz de presidenta.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió plenària al Congrés dels Diputats, el 21 de febrer del 2024, a Madrid

El seu gran èxit va ser sortir indemne de l'escàndol dels ERO. Cal tenir en compte que María Jesús Montero va estar als governs de Manuel Chaves i José Antonio Griñán, però no va tenir cap responsabilitat segons la justícia en els casos de corrupció. Gràcies a això i al seu "tarannà dialogant", Pedro Sánchez hi va veure el perfil ideal per tenir content el PSOE d'Andalusia.


María Jesús Montero, fidel a Pedro Sánchez

Amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, María Jesús Montero també va desembarcar a Madrid. És la titular d'Hisenda des del 2018, de les poques carteres que aguanten al costat del president. És més, també va ser portaveu del Govern durant la Pandèmia sense patir desgast. Si bé és cert que Sánchez la va rellevar el 2021, li va donar més pes al PSOE.

Després de les eleccions del 2023, Montero és la vicepresidenta primera del Govern. El seu protagonisme ha anat augmentant i des del PSOE valoren la seva capacitat per arribar a acords i la seva duresa amb el PP.

Pla mitjà de Fernando Grande-Marlaska parlant des del seu seient al Congrés dels Diputats al costat de María Jesús Montero, que mira al sostre

Ara, després de la incertesa sobre Pedro Sánchez, haurà de continuar esperant el moment. La vam veure aquest cap de setmana en actitud acalorada davant la seu del PSOE i encoratjant els militants concentrats. María Jesús Montero vol ser la continuació del sanxisme i esdevenir la primera presidenta de la història d'Espanya, però no serà ara.

La vida privada de Maria Jesús Montero

L'actual vicepresidenta del Govern és natural de Triana, Sevilla. Té dues filles que van estudiar a la Universitat de Sevilla, fruit d'una relació amb Rafael Ibáñez, conegut sindicalista de CCOO. Ibáñez va ser polític d'Esquerra Unitat i es van separar fa uns anys. Tot i això, Montero sempre ha estat algú amb un marcat perfil d'esquerres, de manera que es va convertir en una de les interlocutores del PSOE amb Podem.

➡️ Política

Més notícies: