Feijóo cava la seva pròpia tomba
La darrera ocurrència augmenta el malestar entre les seves files
Malestar al Partit Popular per l'última ocurrència d'Alberto Núñez Feijóo. El líder dels populars ha proposat de “buscar un encaix del problema territorial de Catalunya” sense l'amnistia i el referèndum. Dirigents del partit es mostren contrariats per l'ús d'un llenguatge típicament nacionalista.
La polèmica no tindria més recorregut si no fos per les darreres sortides de to del candidat popular a la presidència. Va ser el mateix Feijóo qui va obrir la porta de la negociació amb Puigdemont. I va ser ell també qui va reivindicar la “identitat” entre catalans, bascos i gallecs.
Tot plegat li ha valgut l'apel·latiu de “nacionalista gallec” per part dels sectors més durs de la dreta. En el seu partit cada cop hi ha més dubtes que sigui la persona ideal per portar el timó en aquests moments delicats. A l'ombra continua estant Isabel Díaz Ayuso, que sí que ha estat implacable amb els plans de Puigdemont.
Errors tàctics i comunicatius
La intenció d'Alberto Nuñez Feijóo era presentar un pla alternatiu al del PSOE i Junts per solucionar el conflicte a Catalunya. Però la seva utilització de la paraula “encaix” no ha sentat bé dins del mateix PP. Creuen que l'encaix ja està definit a la Constitució i que no cal tocar res.
El propi Feijóo ha hagut de sortir al pas de les crítiques. Assegura que va utilitzar la paraula “encaix” a consciència per contrarestar el relat dels independentistes, i ha supeditat qualsevol reforma a la igualtat entre territoris. La seva proposta consisteix en un pacte d'Estat entre el PP i el PSOE, “sempre dins de la legalitat”.
Però el fet que hagi de sortir a defensar-se ja mostra una línia erràtica en un moment que exigeix la màxima fermesa. Això és el que genera dubtes al PP, on assenyalen “errors tàctics i comunicatius”. Feijóo pot haver cavat la seva pròpia tomba.
Al gallec se li esgota el crèdit
Si fins fa poc Feijóo era el candidat indiscutible del PP per combatre el sanchisme, ara la seva figura és posada en dubte. De fet, amplis sectors del partit donen per fet que l'experiment Feijóo té data de caducitat.
El més probable és que Pedro Sánchez aconsegueixi el suport de Junts i surti investit. En aquest cas, el partit mantindrà Feijóo com a líder de l'oposició amb la missió de fer descarrilar la legislatura i intentar la majoria absoluta en unes eleccions noves. Però si el Govern Frankenstein s'allarga i l'oposició es desgasta, la impaciència al PP creixerà i es precipitarà l'operació Ayuso.
Conscient de la seva feblesa, Feijóo va convocar aquesta setmana una junta directiva per reafirmar el suport dels barons a la seva estratègia. El conclave va fer lluir la crisi oberta entre la direcció nacional i el PP català. Un cisma provocat precisament per l'oposició d'Alejandro Fernández al coqueteig de Feijóo amb l'independentisme.
Cap on va Feijóo?
Els crítics amb Feijóo assenyalen que no té un rumb clar en un moment crucial per al futur d'Espanya. Dirigents populars assenyalen que estem davant d'un procés constituent velat. L'esquerra, els nacionalistes i els independentistes s'han posat d'acord per liquidar el règim constitucional, i el PP no té un projecte sòlid per fer-hi front.
Els crítics creuen que Feijóo ha de decidir si enfortir la seva aliança amb Vox i plantejar la batalla al “sanchisme” des de la política de blocs, o buscar un gran pacte amb el PSOE i alliberar-se de la hipoteca dels extrems. El problema és que Feijóo ha segellat la seva entesa amb Vox, mentre busca desesperadament el suport del PSOE a la seva investidura. I totes dues coses alhora no poden ser.
Més notícies: