El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

Els malabars de la premsa processista davant del fracàs de l'esquerra a Galícia

Els digitals indepes catalans estiren imaginació per justificar una nova majoria absoluta del Partit Popular. Alguns parlen fins i tot de derrota de Feijóo

Hi havia esperances posades als diaris digitals processistes a la nit electoral d'ahir a Galícia. L'entorn mediàtic del processisme havia pres partit pel BNG i la seva candidata Ana Pontón va ser entrevistada a diverses ràdios i mitjans aquesta última setmana. Una derrota del PP de Feijóo significava de facto la legitimació de Frankenstein, però res més lluny de la realitat.

La majoria absoluta d'Alfonso Rueda i del Partit Popular va ser incontestable. Va calcar gairebé els mateixos resultats que Feijóo el 2020 i fins i tot va pujar 70.000 vots. Va perdre dos diputats, és cert, però ha estat tal l'atenció que han suscitat els comicis, que ha acabat sent una anècdota. Tot i així, la premsa indepe s'ha esforçat a explicar el resultat a la seva manera.

Muntatge fotogràfic en blanc i negre dels polítics gallecs José Ramón Gómez Besteiro, Alfonso Rueda i Ana Pontón

La curiosa ressaca electoral dels mitjans processistes

Només Pepe Antich a El Nacional és capaç d'admetre que Feijóo surt victoriós de les eleccions gallegues. El director del mitjà proper a Puigdemont és dels pocs que assumeix el resultat. Tot i això, considera que a Galícia hi ha "un canvi de paradigma important" i un tomb de l'electorat gallec cap a "una formació nacionalista".

El Món, en canvi, assegura que el PP "sobreviu a l'impuls del BNG". Aquest és el titular d'una crònica que prioritza els “resultats històrics” del BNG a la cinquena majoria absoluta consecutiva dels populars. Per a El Món, treure gairebé el 50% dels vots és sobreviure. La directora, Sílvia Barroso, va més enllà en un article d'opinió: "Galícia no és Espanya, ni per al PP, encara que ho llegeixin just al contrari". Segons Barroso, "el PP resisteix amb un candidat mediocre" i encara que Feijóo "faci el ridícul". És curiós que sigui la directora d'un diari de Catalunya qui expliqui als gallecs què és Galícia.

Muntatge de Yolanda Díaz, amb la bandera de galicia i el logo de X

Vicent Partal, director de Vilaweb, culpa directament Sumar i Podem del que ha passat, així com els socialistes. Segons ell, l'esquerra espanyola "ha frustrat el canvi". La patacada socialista és també culpable, ja que, diu Partal, "no han estat capaços de retenir els seus vots ni afegir-ne d'altres al conjunt". "L'esquerra espanyola pensa només en termes espanyols, només pensen en la batalla particular que sostenen tots tres a Madrid", conclou el director de Vilaweb.

Ferran Casas al Nació Digital admet que hi havia "nervis i expectatives" però Galícia no serà finalment "el tercer focus de reivindicació nacional", que és el que interessava al processisme. Això sí, el BNG perd, però guanya, segons Casas. Ana Pontón es consolida "com l'alternativa clara i treballada amb un resultat excel·lent". En cert sentit s'uneix a la tesi de Partal i culpa els socialistes i Sumar de la victòria del PP i conclou: "guanyen Feijóo i el sobiranisme".

Més curiós és l'anàlisi de David Miró al Diari Ara. Segons el periodista, Fejóo és el perdedor de la nit i no Sánchez. Miró assegura que la campanya electoral, on el líder del PP ha patit amb els indults, deixa molt tocat el gallec, que ha perdut credibilitat i lideratge. En canvi, Pedro Sánchez no ha sortit tan tocat, ja que “la correlació de forces entre esquerra i dreta és la mateixa a Galícia que la del 2020”.

➡️ Política

Més notícies: