Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista
POLÍTICA

Els malabars de Laura Borràs després de fer president Pedro Sánchez

L'encara presidenta de Junts per Catalunya segueix amb el discurs rupturista mentre els fets han demostrat tot el contrari. Fins i tot ho veia Xavier Grasset


Laura Borràs continua sent la presidenta de Junts per Catalunya, encara que sembli que Carles Puigdemont ocupi aquest lloc. Inhabilitada després del seu judici per trossejar contractes, Borràs segueix defensant la seva innocència, en espera d'una llei d'amnistia que no sembla que hagi de recollir el cas. De moment, també defensa una idea encara més complicada: un independentisme intransigent malgrat el pacte amb el PSOE.

La dialèctica de Laura Borràs i de Junts per Catalunya després de la investidura

Ja havíem avisat fa setmanes: als dirigents de l'entorn de Carles Puigdemont només els queden les paraules. Després de l'acord amb Pedro Sánchez, Junts ha decidit baixar una mica de la muntanya per tornar a fer política. El caramel del retorn a Catalunya era massa llaminer per a Puigdemont, que ho fia tot a la seva figura per fer callar les crítiques creixents.

Continua, doncs, la retòrica indepe encara que els fets demostrin el contrari. Ho feia Laura Borràs aquest dimecres al 3/24, el canal informatiu de TV3. En una entrevista, assegurava que Junts no "ha renunciat a la unilateralitat", cosa que no casa gaire amb el pacte signat amb el PSOE. La presidenta assegura que negociaran per "resoldre el conflicte de manera democràtica, que és el que vol el poble de Catalunya".

Muntatge amb un primer pla de Clara Ponsatí i Carles Puigdemont

Laura Borràs no veu cap incoherència en les seves paraules, com sí que ho ha evidenciat Clara Ponsatí. Preguntada per les crítiques al gir polític de Junts, ha llençat  pilotes fora: "No entro a valorar valoracions personals", va dir. I és que els dirigents de Junts s'estan esforçant a fer creure que hi ha unitat al partit i que no ha canviat res.

"Jo he votat dues vegades en contra de Pedro Sánchez", treia pit aquest dimecres Laura Borràs. Ho deia somrient, com si fos una prova irrefutable del seu independentisme. I què ha canviat ara, es preguntaran? "Han signat un canvi de relat –el PSOE- del conflicte amb Catalunya", diu Borràs. Així de fàcil, així de lluny de la unilateralitat.

Junts per Catalunya, doncs, ha investit Pedro Sánchez a canvi de reunions mensuals, Fins i tot el mateix presentador, Xavier Grasset, treia transcendència a l'acord, perquè al final és paper mullat més enllà de l'amnistia. El que passa és que Laura Borrás i els seus han de convèncer les bases que es tracta d'un "acord històric", quan realment és un pacte perquè 300 persones siguin amnistiades.

Muntatge de Pedro Sánchez amb una foto de la presidenta de Junts Laura Borràs

La presidenta del partit de Puigdemont sap que no hi haurà referèndum i que Catalunya ara no és més a prop de la seva independència. "Junts assumeix que la confiança amb Pedro Sánchez és inexistent", s'excusava ahir Laura Borràs, sense arribar a reconèixer que la unilateralitat ja no és el que guia el partit. Li ho recordava Grasset: "Quan hom negocia, ja no exerceix la unilateralitat", però Borràs feia com qui no escolta i evitava parlar, per exemple, de l'ANC.

Es fa difícil pensar que les bases independentistes assumeixin el discurs actual de Laura Borràs o de Carles Puigdemont com a propis. Els malabars per justificar l'acord amb el PSOE són tan evidents que seria millor més sinceritat. Junts pacta amb Sánchez perquè el seu líder podrà tornar a casa i ja és molt.

➡️ Política

Més notícies: