Per què la majoria d'estudiants de medicina es plantegen treballar fora de Catalunya
El 70% dels MIR es plantegen abandonar Catalunya per exercir la seva professió a altres països
Un estudi recent de Metges de Catalunya revela que set de cada deu metges interns residents (MIR) formats en unitats docents catalanes pretenen emigrar a l'estranger una vegada obtinguda la seva especialització. A més, el 39% dels enquestats no es visualitzen treballant en el sistema sanitari públic català d'aquí a deu anys.
L'enquesta destaca l'elevada càrrega laboral dels MIR, que denuncien jornades de més de 48 hores setmanals. També ressalta la impossibilitat de complir amb el mínim legal de 36 hores setmanals de descans.
Les guàrdies de 24 hores són un dels principals punts de conflicte, amb un 85% dels MIR advocant per la seva abolició. D'altra banda, un 77% preferiria torns de 12 hores, encara que això impliqui un nombre més gran de guàrdies.
“Tenim vocació i som conscients que estem en una etapa d'aprenentatge però també tenim vida i projectes personals. A més a més, veiem la sobrecàrrega dels adjunts, que no és inferior a la nostra”, va explicar Marc Albiol, resident de tercer any i promotor de l'enquesta.
L'informe mostra que el 77% dels MIR experimenta dificultats per equilibrar la feina amb la seva vida personal. La impossibilitat de conciliar la vida familiar i laboral, l'estrès constant i el malestar emocional són problemes recurrents. Aquesta situació no només afecta els residents, sinó que també representa un risc per als pacients, segons els enquestats.
Tot i la pressió laboral, la majoria dels MIR no supera el límit de quatre guàrdies mensuals. Un 62% indica que aquells que fan més guàrdies ho fan per voluntat pròpia. Així mateix, es respecta la ràtio màxima de quatre MIR per cada metge adjunt.
La situació descrita pels MIR reflecteix una preocupació creixent sobre les condicions laborals al sistema sanitari català. La sobrecàrrega laboral i les extenses jornades de treball afecten la qualitat de vida dels residents. A més també podrien estar contribuint a la fugida de talents cap a altres països.
Metges de Catalunya ha fet una crida a les autoritats sanitàries perquè prenguin mesures urgents i efectives. Advoquen per la reducció de les hores de guàrdia i una millora en les condicions laborals per garantir tant el benestar dels MIR com la seguretat dels pacients.
En resum, l'enquesta de Metges de Catalunya posa de manifest la necessitat urgent de reformar les condicions laborals dels MIR. Cal evitar l'emigració de joves metges i assegurar la sostenibilitat del sistema sanitari públic a Catalunya.
Més notícies: