Primer pla del polític català Toni Comín
POLÍTICA

La mà dreta de Puigdemont: 'Tot el que vull per Nadal és una Palestina lliure'

Toni Comín ha trencat el posicionament de la seva formació

La guerra al Pròxim Orient ha dividit la classe política catalana, i ha estat camp de batalla (un més) entre ERC i Junts. Mentre que Esquerra s'ha manifestat a favor de la fi de les hostilitats a Gaza, els postconvergents simpatitzen amb Israel. De fet, acusen Junts de “còmplices del genocidi contra el poble pelestí”.

Tot i això, també dins de Junts hi ha un sector que s'expressa a favor de la llibertat de Palestina. Aquest dimarts, l'eurodiputat i la mà dreta de Carles Puigdemont, Toni Comín, ha compartit un missatge propalestí. “Tot el que vull per Nadal és una Palestina lliure”, diu la publicació.

Toni Comín ha compartit la publicació de la Comunitat Palestina Catalunya, una entitat de palestins residents a Catalunya. Aquesta ONG es manifesta a favor dels drets humans i el dret a l'autodeterminació dels pobles. L'exconseller ha donat suport al seu missatge, però ha rebut una allau de crítiques.

Toni Comín, un esquerrà a Junts

Junts per Catalunya va presentar una moció al Parlament a favor del dret a existir de l'Estat d'Israel. Ho va fer en plena ofensiva d'Israel a Gaza, cosa que va suscitar protestes i atacs al partit de Carles Puigdemont, que va acabar retirant la missió. Però és evident la simpatia dels convergents cap a la causa sionista, des dels temps del pujolisme.

Diverses persones es manifesten contra Israel amb cartells de 'Boicot Israel' o 'Stop Genocidi'

Sense anar més lluny, l'expresident Artur Mas va fer una visita oficial a Israel i la consellera Victòria Alsina ho va tornar a fer anys després. El mateix Carles Puigdemont va criticar durament l'alcaldessa de BarcelonaAda Colau per trencar relacions amb Israel. Els juntaires van criticar la posició del Govern de Pere Aragonès, primer criticant timoratament els atacs de Hamàs, i després parlant d'apartheid de l'Estat d'Israel.

Amb la publicació a favor d'una Palestina lliure, Toni Comín ha trencat la posició del seu partit i s'ha alineat amb el bloc ERC-CUP-Comuns. Cal no oblidar que l'exconseller prové de l'esquerra i dels moviments socials. Abans d'entrar a l'òrbita de Junts, va formar part del projecte progressista de Pasqual Maragall, Ciutadans pel Canvi.

Crítiques al seu posicionament

Els comentaris a la publicació de Toni Comín en solidaritat amb Palestina deixen clar que molts no comparteixen la posició. Li pregunten quant pensa que duraria ell i la seva família a Palestina. “Quina Palestina defenses”, afegeixen, “la mateixa que va recolzar Espanya contra la independència de Catalunya?”.

Parlen de Toni Comín com a “islamitzador” i assenyalen el seu camí “de la república catalana amb suport a Israel al suport als terroristes de Hamàs liderats per l'Iran teocràtic i masclista”. A més, molts li recorden que allò que volen no és una Palestina lliure sinó una Catalunya independent. “Amb tu no ho aconseguirem mai”, postil·len.

➡️ Política

Més notícies: