Perfil de Lorena Roldán al faristol del parlament
POLÍTICA

Qui és Lorena Roldán: de líder de C's a un segon pla com a candidata del PP

Concorre a les eleccions de diumenge com a número 2 per Tarragona després d'haver estat líder de l'oposició 'de facto'

Pocs noms han tingut en els darrers anys tant de protagonisme al Parlament de Catalunya com el de Lorena Roldán. La seva figura és especialment recordada durant el mandat de Quim Torra, entre el 2018 i el 2020. En aquesta breu legislatura, Roldán exercia com a portaveu parlamentària de Ciutadans, la força més nombrosa de la cambra, i signava vehements intervencions contra el llavors president.

Tot i no ser oficialment la cap de l'oposició —ho era Carlos Carrizosa, com a president del grup parlamentari—, Lorena Roldán es va erigir com a líder 'de facto' dels grups que no formaven part del Govern. De fet, ella mateixa va ser la candidata a la presidència de la Generalitat en la moció de censura que C's va presentar contra Torra el 2019. No obstant, només va aconseguir reunir els 40 vots que sumaven C's i el PP.

Lorena Roldán, de la 'via catalana' al constitucionalisme

Però la primera vinculació amb el món polític que se li coneix a Lorena Roldán és de la mà de l'independentisme. I a més, literalment. Roldán va reconèixer que, tal com demostra una imatge que corre per Internet, va participar a la cadena humana per a la independència organitzada per l'ANC el 2013.

La imatge es va fer viral durant la campanya electoral del 2017 i Roldán, que duia fins i tot una barretina, va reconèixer ser ella. Tot i això, va dir que havia participat en la manifestació per les pressions rebudes per part dels seus caps d'aquella època a l'administració pública. Encara que la imatge es va fer viral a les xarxes, no va tenir cap transcendència al món real: la direcció de C's mai va reprendre Roldán per aquesta fotografia.

Primer pla de Lorena Roldan envoltada de micròfons

Auge i caiguda de Lorena Roldán a Ciutadans

Ans al contrari: la cursa de Roldán va anar 'in crescendo' a mesura que ho va fer el seu partit, Ciutadans. La seva primera incursió al món de la política institucional va ser a la seva ciutat natal, Tarragona. Allà va ser triada regidora per C's a les eleccions municipals del 2015, al costat de l'actual alcalde socialista —llavors líder taronja—, Rubén Viñuales.

Quatre mesos va durar al consistori tarragoní: va dimitir quan, a les eleccions autonòmiques del 2015, va obtenir la seva acta de diputada de C's per Tarragona. El 2017 va tornar a ser elegida parlamentària autonòmica de C's, ja com a número 2 per Tarragona i amb un cert pes intern al grup taronja a la cambra. Tant, que una vegada iniciada la legislatura, va ser designada senadora per part del Parlament de Catalunya.

El seu moment polític més àlgid va arribar el maig del 2019, quan Inés Arrimadas va deixar la política catalana i se'n va anar a Madrid. A Catalunya, mentre Carlos Carrizosa presidia el grup de C's, Lorena Roldán encarnava el paper més contundent de la formació taronja. Durant l'any llarg en què va ser la cap de l'oposició 'de facto', va heretar l'estil de Arrimadas i va mostrar el seu vessant més abrupte des del faristol parlamentari.

La seva trajectòria cap al lideratge de C's a Catalunya semblava indubtable i el juliol del 2019 va ser elegida candidata a la Generalitat. Però un cop de volant inesperat de la formació ho va canviar tot: l'agost del 2020, la direcció del partit va optar per rellevar-la i situar Carlos Carrizosa com a cap de cartell. La decisió, totalment inesperada, se saltava el resultat de les primàries del partit i apartava Roldán en un moviment molt polèmic.

Va ser el sobtat inici del declivi de Roldán en la formació taronja, que alhora es trobava ja en una delicada situació. El partit comptava amb deu diputats al Congrés i algunes fugues, i s'intuïa la desfeta que ha persistit des de llavors i pot aniquilar definitivament el partit aquest mateix diumenge. El desembre del 2020, Roldán va dir prou i va abandonar el partit que quatre mesos abans la proposava com a candidata: Alejandro Fernández l'havia fitxat.

Carlos Carrizosa als Matins de TV3 el 16 d'abril del 2024

Roldán, apartada de la primera línia al PP català

El salt de Lorena Roldán al Partit Popular va ser molt sonat en plenes festes nadalenques del 2020. Va concórrer a les autonòmiques del febrer del 2021 com a número 2 d'Alejandro Fernández per Barcelona. Encara que els auguris per als populars eren de creixement, el PP es va quedar amb només tres escons i Roldán va aconseguir retenir-ne un.

Des de llavors, s'ha mantingut alineada amb el líder del PP català, que la va nomenar portaveu del partit. Però com bona part de l''alejandrisme', Roldán ha estat relegada en aquests comicis a un segon pla. Tant, que no té garantit repetir com a parlamentària: és la número 2 per Tarragona, darrere del diputat al Congrés Pere Lluís Huguet.

Fa 12 anys que el PP no obté el segon escó per aquesta circumscripció i malgrat que manté opcions per la bona perspectiva del PP, Roldán podria deixar de ser diputada.

En pocs anys, Lorena Roldán ha passat de liderar l'oposició al Parlament i optar a la presidència de la Generalitat a veure's relegada com a '2' per Tarragona i veure perillar la seva trajectòria política. Diumenge que ve es dictarà sentència sobre el futur d'una de les diputades amb més protagonisme dels últims anys a la cambra catalana.

➡️ Política

Més notícies: