Lluís Llach, aixecant el puny i parlant apassionadament en un micròfon.
POLÍTICA

Lluís Llach perd els papers atacant Salvador Illa

El president de l'ANC somatitza la impotència del processisme davant del nou rumb que ha pres Catalunya

A Puigdemont no és l'únic que li ha caigut malament la presidència de Salvador Illa. Si s'analitzen les reaccions a la victòria del PSC, sembla que el més dolgut és Lluís Llach.

Durant els darrers mesos, els atacs de Llach a Salvador Illa han estat constants. De vegades, Llach ha matisat (o una cosa semblant) les seves crítiques al nou president. Així, per exemple, ha passat de qualificar Illa de “feixista” a “parafeixista” i, ara, de “pseudofranquista”.

Definitivament, la pèrdua de la majoria independentista és de difícil digestió per al processisme. La desinflada Diada d'ahir així ho revela. Més que una mostra de força indepe, la Diada va ser una mostra de debilitat indepe.

Pere Aragonès i Josep Rull aplaudint Salvador Illa, president de la Generalitat

Feixisme a granel

La nostra època no es caracteritza precisament per l'exhaustivitat a l'hora de fer servir paraules gruixudes. En aquest sentit, destaca l'ús a granel que es fa del terme feixista. L'últim a ser inclòs a la llista de feixistes és Salvador Illa.

En un primer moment, Lluís Llach li va dirigir aquest qualificatiu a Illa amb motiu de la seva investidura. Eren aquells dies en què les joventuts republicanes van encunyar el socorregut concepte de “sí crític”. El cas és que Lluís Llach va carregar contra ERC i, de passada, contra Salvador Illa, el candidat “feixista”:

Poc temps després, Llach va matisar les seves paraules en una entrevista a El Periódico. I ho va fer servint-se també de l'encunyació de nous conceptes. En aquest cas, va rebaixar el presumpte radicalisme de Salvador Illa i el va qualificar de “parafeixista” o “pseudofeixista”.

L'argument de Llach per justificar el matís va ser perfectament circular. “Ha anat a manifestacions pseudofeixistes”, va dir. Així mateix, Illa mereixeria el qualificatiu de pseudofeixista per dir 'Bajo Llobregat' o per demanar l'aplicació del 155.

Dues dones grans caminant al costat d'una bandera estelada mentre una dona jove passa pel costat oposat.

Preguntat per tot això avui a Catalunya Ràdio, Llach ha tornat a matisar. Davant els micròfons d'El Matí, el president de l'ANC ha rebatejat Salvador Illa com a “pseudofranquista”. Afeccionat a la circularitat, Llach ha assenyalat que “té tradició de coses pròpies del franquisme”.

En qualsevol cas, el que és segur és que el nacionalisme català passa per un moment dolent. Els dos partits processistes no se'n parlen, ERC es consumeix en una guerra civil i els joves són menys nacionalistes que mai. Per a mostra, ahir la Diada.

➡️ Política

Més notícies: