Primer pla del cantant Lluís Llach
POLÍTICA

Lluís Llach demana la dimissió d'Oriol Junqueras

Ho veu com a premissa per reconstruir la unitat de l'independentisme

Oriol Junqueras fa temps que és qüestionat tant dins de la seva formació com pel gruix de l'independentisme. Els sectors radicals ho saben i aprofiten per afeblir encara més la seva posició. Com Lluís Llach, que ha demanat la seva dimissió com a pas previ i necessari per reconstruir els ponts entre ERC i Junts.

L'exdiputat de Junts i actual membre de l'executiva de Puigdemont a Waterloo ha carregat durament contra l'estratègia d'Esquerra. Ha focalitzat les seves crítiques al timoner del partit. "Cal refer la unitat independentista quan Junqueras hagi dimitit", ha expressat.

Les declaracions deixen entreveure la distància insalvable ara mateix entre la direcció d'ERC i la de Junts. Les últimes setmanes hi ha hagut tímides crides a la unitat per part de líders republicans i postconvergents. Ara bé, l'enteniment sembla ara més lluny que mai.

De l'amor a l'odi

Lluís Llach ha participat a la presentació sobre el Consell de la República, l'artefacte de Carles Puigdemont a l'exili. L'exdiputat ha contraposat el Consell de la República a l'espai que representa Junqueras. De fet, ho ha definit com “una pedra a la sabata” per a aquests sectors.

Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig

"Demano la dimissió d'Oriol Junqueras, i un cop hagi dimitit, s'han de refer els camins", ha dit. Per ell, "no es tracta d'una qüestió personal" ja que ha reconegut que "el personatge em va enamorar i el vaig seguir amb tota fidelitat". Però tot seguit ha criticat els seus “disbarats democràtics, estratègics i ètics”.

Lluís Llach ha defensat el Consell de la República com un instrument útil al servei de la causa independentista. Però ha afirmat que, malgrat haver nascut amb l'impuls de tots els partits, “aviat es va veure que molestava ERC”. Per ell, el Consell representa les essències de l'independentisme que Esquerra ha traït.

Dimitirà Oriol Junqueras?

La realitat és que Junqueras fa molt de temps que està discutit dins de la seva pròpia formació. El president d'ERC resisteix al capdavant del partit i de fet és qui dissenya l'estratègia amb la secretària general, Marta Rovira. Tot i les pressions per a un canvi de rumb, tots dos mantenen la línia de la negociació amb l'Estat.

La principal oposició a la direcció Junqueras-Rovira és el Col·lectiu Primer d'Octubre, que en demana constantment la dimissió. Els acusen d'haver traït l'esperit de l'1-O i exigeixen una rectificació. És un sector més proper a les tesis de Puigdemont.

Oriol Junqueras no té intenció de dimitir malgrat els mals resultats electorals i l'ampli rebuig de l'independentisme. De fet, sostenen que radicals de Junts com Lluís Llach han acabat assumint les seves tesis en defensar la negociació amb l'Estat. Una cosa que els serveix almenys per reafirmar-se en la seva posició.

➡️ Política

Més notícies: