Primer pla de Marine Le Pen
POLÍTICA

Le Pen arrasa i Macron entra en pànic: eleccions anticipades a França

Reagrupament Nacional guanya les europees amb un 32% dels vots i dobla la candidata macronista

Dia històric que pot canviar el rumb de França: el partit de Marine Le Pen, Reagrupament Nacional, hauria aconseguit prop del 32% dels vots a les eleccions europees segons les primeres estimacions. El candidat lepenista Jordan Bardella hauria doblat el resultat de la candidata macronista, Valérie Hayer, i deixa tocat de mort el moviment d'Emmanuel Macron.

El president de França no ha volgut esperar i acaba d'anunciar la dissolució de l'Assemblea Nacional i la convocatòria d'eleccions legislatives anticipades.

Muntatge de fotos de primer pla d'Emmanuel Macron amb la bandera de França de fons

"He decidit donar-vos l'opció d'escollir el vostre futur parlamentari", ha anunciat el president de la república. Ha reconegut que és una “decisió difícil” però sobretot “un acte de confiança”.

“He escoltat el vostre missatge”, ha afegit.

Macron ha dit que "no és un bon resultat per als partits que defensen Europa", que "els representants de l'extrema dreta arriben al 40% dels suports", i que "és una situació que no puc obviar".

Per això ha anunciat que “d'aquí uns instants signaré el decret de convocatòria de les eleccions legislatives”, que se celebraran entre el 30 de juny i el 7 de juliol.

Victòria històrica dels identitaris francesos

Mentrestant, Marine Le Pen celebra un triomf històric que situa per primer cop els identitaris com a primera força a França. Le Pen completa així el llarg i tortuós procés de normalització del Front Nacional, condemnat durant molts anys a l'aïllament i l'ostracisme polític. Ho ha aconseguit gràcies a un context social favorable, però també amb la renovació de la primera línia del partit.

Un context social favorable per l'imparable declivi de les forces tradicionals (el Partit Socialista i el Partit Republicà), i el fracàs de les reformes impulsades aquests darrers anys pel moviment En Marcha de Emmanuel Macron. Però també per l'empobriment de la classe mitjana, ofegada pels impostos i les retallades, i amb perspectives de futur cada cop més nefast. Si a això hi sumem la crisi migratòria i la inseguretat, tenim el context perfecte per a l'auge de Le Pen.

Però l'èxit també és fruit d'una estratègia de renovació per apartar els elements més radicals del vell Front Nacional i convertir-lo en una opció conservadora de masses. El millor exemple és Jordan Bardella, gran triomfador d'aquesta nit, que amb 29 anys representa les aspiracions de la joventut francesa d'un nou país.

Fill de mare soltera, Bardella va créixer als suburbis parisencs i sap millor que ningú el que són els estralls de la immigració i la delinqüència. A més de bon orador domina com pocs les xarxes socials, i això ha aconseguit enganxar molts joves que han votat per primera vegada Reagrupamiento Nacional. El seu perfil trenca amb l'establishment polític en què s'inclou la mateixa Marine Le Pen, i per això molts s'hi veuen representats.

El primer pas per a l'Elisi

Le Pen ha fet avui un primer pas importantíssim per guanyar les presidencials del 2027. Els analistes polítics deien que, en virtut d'una llei no escrita, si Reagrupament Nacional superava el 30% aquesta nit estaria en disposició de guanyar les properes presidencials. De moment ha aconseguit que Macron dissolgui l'Assemblea Nacional i convoqui legislatives, cosa que significa molt en el context actual.

Muntatge amb fotos de personatges

El pla dels lepenistes passava per guanyar les eleccions aquesta nit i preparar el terreny per a les legislatives del 2026. Jordan Bardella era el gran candidat a les eleccions per a primer ministre, mentre que Marine Le Pen es reservava la carrera presidència. Però la convocatòria anticipada ho canvia tot, perquè Bardella anirà presumiblement a Brussel·les i caldrà buscar un candidat exprés.

Aquesta pot ser en part la raó per la qual un Macron espantat convoca eleccions així. Com va fer Pedro Sánchez després de la desfeta socialistes a les municipals del 2023, Macron busca un cop d'efecte per presentar-se com el gran candidat cridat a parar a l'extrema dreta. I de passada deixar sense capacitat de reacció el partit de Le Pen, davant de qui ara s'obre un panorama més que il·lusionant.

➡️ Política

Més notícies: