Jordi Pujol assegut en una cadira menjant al dotzè aniversari de la ràdio Equinox
POLÍTICA

La lenta rehabilitació de Jordi Pujol

La societat catalana sembla passar pàgina del presumpte cas de corrupció

La darrera aparició pública de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, (Barcelona, 1930) va ser a la festa dels Premis Vanguardia del diari de Javier Godó.

El lliurament, amb la presència del Rei, va tenir lloc dilluns passat per celebrar el 142è aniversari de la seva fundació, malgrat que encara falten vuit anys per als 150. El Periódico, el seu principal competidor, va celebrar dimecres per la seva banda el 45è aniversari.

El mateix diari va publicar la foto de Felip VI donant la mà a Jordi Pujol no l'endemà de l'esdeveniment, sinó dos dies després. Això sí: a la portada i amb un titular informatiu: “El Rei es retroba amb Jordi Pujol”. Tots dos apareixien en actitud distesa, fins i tot cordial.

Portada de La Vanguardia on apareix a la portada Jordi Pujol donant la mà al rei Felip VI

­­Pujol ha mantingut una vida discreta des de la seva confessió pública el 25 de juliol del 2014. Aleshores era, per estatuts, president fundador de CDC. Deu dies després dimitia el seu fill Oriol, secretari general de CDC, el partit que havia fundat el pare, pel cas de les ITV.

Tot i que recentment han sovintejat més les seves aparicions públiques malgrat la seva edat avançada. Pujol, nascut a Barcelona el 1930, ja té 93 anys.

L’anterior ocasió va ser l’homenatge a Pau Casals a Prada de Conflent el 21 d'agost passat al costat del president Aragonès i altres expresidents com Puigdemont, Torra o Montilla. Però es va perdre l'acte.

La trobada va tenir lloc un mes després de les eleccions generals i en ple debat sobre l'amnistia. L'expresident també es va deixar veure en el dotze aniversari de la ràdio francesa Equinox a Barcelona, en aquest cas en un hotel barceloní. Aquell cop hi eren presents també Mas i Salvador Illa.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va acusar la família Pujol de “banda criminal” el 2021, entre altres delictes, després de vuit anys de recerca.  Però sembla difícil que Pujol, a la seva edat, acaba asseient-se a la banqueta. La seva dona, Marta Ferrusola, ja ha estat exclosa del sumari per patir una demència senil.

La defensa dels Pujol, a càrrec de l'advocat Cristóbal Martell -que també porta el de Dani Alves i altres- va demanar expurgar del sumari totes les dades familiars i personals. El jutge hi va accedir, però en una causa tan àmplia, està endarrerint òbviament l'obertura de judici oral.

A més, de vegades la justícia també s'equivoca. El mes de juliol passat el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va arxivar la causa per blanqueig de diners contra Oleguer Pujol en concloure que no hi havia base “ni tan sols per apreciar indicis de delicte”.

El fill menor dels Pujol ha estat inculpat durant nou anys i el dia de la detenció l'operació policial va despertar l'interès dels mitjans de comunicació.