La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, compareix per explicar els pressupostos 2024 de la Conselleria de Presidència, al Palau de la Generalitat, el 29 de febrer de 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya)
POLÍTICA

Qui és Laura Vilagrà, la dos d'Aragonès amb una vida privada soferta

L'actual vicepresidenta va entrar en política amb 23 anys i va ser elegida fa 4 anys com a segona per part de Junqueras

Laura Vilagrà, actual vicepresidenta de la Generalitat, torna a ser la número dos de Pere Aragonès. Fa tres anys va sorprendre l'elecció d'una cara desconeguda per al gran públic, encara que amb llarga trajectòria dins d'ERC. Va ser Oriol Junqueras qui la va triar a dit com la segona d'Aragonès, encara que els dos màxims dirigents del Govern es coneixien des de fa anys.

Si alguna cosa uneix la vicepresidenta amb el president és el seu currículum. Gairebé tota la vida laboral de Vilagrà ha estat ostentant un càrrec públic. Nascuda a Santpedor el 1976, va ser elegida regidora amb tan sols 23 anys i als 27 ja era alcaldessa. Llicenciada en Ciències Polítiques, va cursar un màster en direcció pública, com han fet altres joves polítics amb llarga carrera.

A Santpedor va estar d'alcaldessa tres mandats, càrrec que va compaginar com a diputada entre el 2006 i el 2011. Allà va treballar braç a braç amb Pere Aragonès, encara que tampoc van tenir una relació molt íntima. Un cop finalitzada la seva etapa com a alcaldessa el 2015 va ser designada Delegada del Govern a la Catalunya Central, un dels càrrecs de creació de la Generalitat i amb un sou de directiu.

Amb l'arribada del 155 a finals del 2017, Laura Vilagrà es va veure sense feina i va tenir la seva primera experiència a l'empresa privada. Va assumir la gerència de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella, a Manresa, i va ser gerent també del Consell Comarcal del Bages.

Primer pla de Laura Vilagrà d'ERC amb una bandera catalana de fons a una roda de premsa

Vilagrà, tanmateix, va tornar a la política el 2021, quan va rebre la trucada d'Oriol Junqueras per ser la número dos de Pere Aragonès. Després de quedar segons i gràcies al pacte amb Junts, la de Santpedor va ser nomenada consellera de la Presidència.

L'actual vicepresidenta es defineix com una dona ecologista i feminista, malgrat que sempre ha volgut prioritzar el perfil de gestora. La seva obra des de presidència va quedar tacada pel caos en la gestió de les oposicions per convertir interins en funcionaris el maig del 2023. Hi va haver retards d'hores, problemes d'identificació, classes massificades i cancel·lacions. Aquest va ser el desastre que es van repetir les proves.

Vilagrà va intentar assenyalar l'empresa a qui va subcontractar la gestió -malgrat comptar amb milers de funcionaris- però no es va estalviar les exigències de dimissió. ERC es va quedar sola defensant la consellera, que es va salvar perquè la cultura de la dimissió brilla per la seva absència a Catalunya.


Laura Vilagrà, una vida privada marcada per la maternitat

En una entrevista a Cambra de Tardor, Laura Vilagrà va confessar l'experiència més dura i difícil de la seva vida: el primer embaràs. La setmana 21, embarassada de bessones, va tenir un avortament espontani.

Imatge de Laura Vilagrà d'ERC pujant les escales del palau de la Generalitat

La mateixa Vilagrà explicava que aleshores era diputada i alcaldessa i que va haver de "pagar un ritme excessiu i no saber parar a temps". Durant aquest part va néixer la seva primera filla, que no va sobreviure, però li van aturar les contraccions perquè no naixés la segona. Els metges la van avisar que era molt perillós, però ella va sentir el moviment de la seva filla a dins i va decidir aguantar.

Va estar setmanes al llit, sense moure's, fins que la setmana 27 va néixer Arlet. Pesava només 870 grams i feia 32 centímetres. Després de dos mesos a la incubadora, se'n van poder anar a casa. Ara Laura Vilagrà té dues filles, està separada i comparteix la custòdia compartida de les petites.

Laura Vilagrà ha estat la veu d'Aragonès en el cas Pegasus, la gestió fallida dels Jocs d'hivern o les negociacions dels pressupostos. La seva figura ha tingut menys desgast que la d'altres consellers, és cert, encara que tampoc no ha sabut brillar en excés, com ara el mateix Aragonès. Ara, afronta també un match ball, malgrat tenir assegurada una cadira al Parlament. Això és millor que res.

➡️ Política

Més notícies: