Una dona musulmana afectada per la crisi acudeix a la mesquita situada al carrer Méndez Núñez, 47, per recollir menjar que prèviament ha estat donat, a una setmana que s'acabi el període de Ramadà per als musulmans
POLÍTICA

La justícia europea avala la prohibició del vel islàmic a les escoles

Respon a un recurs que van fer tres joves musulmanes d'una escola de la Regió de Flandes

Novetat important des del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Aquest tribunal acaba d'avalar la prohibició del vel islàmic i d'altres símbols religiosos a les escoles.

El vel, doncs, queda com a cas particular d'una prohibició més general. D'aquesta manera, tampoc no es podran mostrar símbols cristians, jueus o de qualsevol altra confessió.

Aquesta decisió ve com a resposta a un cas de la Regió de Flandes. Un grup de tres noies musulmanes van protestar davant de la prohibició de portar el vel a la seva escola. Les joves al·legaven que se'ls limitaven diversos drets bàsics com ara el dret a la vida privada i familiar o el dret a la llibertat de pensament i de llibertat religiosa. Així mateix, denunciaven patir discriminació per ser musulmans.

Però el TEDH ha respost que aquesta prohibició de l'escola és legítima sempre que sigui "proporcionada" i busqui la protecció dels "drets i llibertats dels altres i d'ordre públic".

Precedents en contextos laborals

Aquesta és una controvèrsia habitual que ha tingut especial protagonisme a països com França, que arrossega la tensió entre la laïcitat republicana i la llibertat religiosa. La novetat és que, ara, la justícia s'ha pronunciat per al cas particular de les escoles. Fins ara, la justícia europea només havia tractat aquest tema en contextos laborals.

El 2021, per exemple, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va recriminar a Alemanya que prohibís símbols religiosos grans com el vel i no la resta de símbols d'altres religions.

El TJUE va entendre que això podia incórrer en alguna forma de discriminació i va posar l'accent que la prohibició s'havia d'aplicar també a la resta de religions. En essència, és el mateix que acaba de decidir el TEDH pel cas del sector educatiu.

➡️ Política

Més notícies: