Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó
POLÍTICA

Junts vol ara que l'amnistia inclogui casos de corrupció i blanqueig de capitals

El partit de Carles Puigdemont lluita perquè es perdonin els delictes comesos per Laura Borràs


Aquest dijous vam veure un nou rampell de Carles Puigdemont. Quan tot estava encarrilat per anunciar el seu acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez, el pacte entre socialistes i ERC va fer canviar radicalment la situació a Waterloo. Junts ara parla de "prudència i precaució" mentre explica als seus mitjans afins que encara falten detalls per concretar l'acord definitiu amb el PSOE.

L'atac d'enveja de Puigdemont i Junts és més que evident. Que ERC, a qui sempre han acusat de no saber negociar, hagi aconseguit el traspàs de Rodalies i la condonació de 15.000 milions d'euros de deute, és un cop al relat que fa temps que intenten construir dins del món processista. Això va provocar que els juntaires haguessin de fer, almenys per unes hores, allò que dominen més: la gesticulació i dir que l'acord amb el PSOE pot estar en perill.

Primer plano de Carles Puigdemont con cara de circunstancias

Un dels punts que falten per concretar al 100% són alguns detalls pel que fa a la Llei d'Amnistia. Fonts de les negociacions parlen de diferències respecte a algunes parts de la redacció, però El Español posa sobre la taula una altra desavinença. I és que, segons explica aquest diari, Junts ara vol que la mesura de gràcia beneficiï també Laura Borràs, Gonzalo Boye i Josep Lluís Alay. En altres paraules, volen que l'amnistia inclogui casos de corrupció i blanqueig de capitals.

Asseguren que són víctimes del 'lawfare'

Laura Borràs va ser condemnada per prevaricació i falsedat documental en haver donat instruccions a un amic seu per fraccionar contractes irregularment. Li van caure quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació en ser considerada culpable d'aquests delictes de corrupció. Això va fer que deixés de ser la presidenta del Parlament, tot i que de moment continua sent la presidenta de Junts.

Gonzalo Boye encara no té una sentència. Bé sí, el 1996 va ser condemnat per col·laboració amb ETA en el segrest d'un empresari, però aquest cas no entraria a l'amnistia perquè ja va complir la pena imposada de 14 anys de presó. La causa pendent que té l'advocat de Carles Puigdemont -i que Junts vol que entri a la Llei d'Amnistia- està relacionada amb el blanqueig de capitals. Una acusació que pesa sobre ell per, presumptament, haver col·laborat amb la xarxa de narcotràfic de Sito Miñanco.

Primer pla mitjà de Gonzalo Boye mirant a l'horitzó

Finalment, Josep Lluís Alay està acusat de malversació i prevaricació i la Fiscalia demana tres anys de presó i 17 d'inhabilitació. El que és un dels homes de confiança de Puigdemont ha d'afrontar aquest judici després d'haver viatjat amb diners públics fins a Nova Caledònia per assistir al referèndum d'autodeterminació que es va dur a terme el 2018 en aquest territori.

Carles Puigdemont i Junts en general consideren que tant Borràs, com Boye, com Alay són víctimes del 'lawfare'. Creuen que es van fer servir procediments judicials contra ells amb l'objectiu de perseguir-los per les seves idees polítiques. I, per aquest motiu, tenen la convicció que s'haurien de beneficiar de l'amnistia que estan pactant amb el PSOE.

Primer pla de Laura Borràs amb cara trista

Des de Junts hi ha veus que no amaguen aquesta teoria. Héctor López Bofill, exmilitant d'ERC i actualment a les files juntaires -va intentar ser el número 1 per Tarragona a les últimes eleccions generals- va parlar alt i clar sobre aquesta teoria que circula dins del partit de Puigdemont. “Laura Borràs, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye també són víctimes de la repressió derivada del procés independentista. Per això també han de ser inclosos a l'amnistia i ser rehabilitats”, assegurava al compte d'X.

I Jordi Pujol?

Aquest mateix divendres, El Independiente assegura que Junts està batallant perquè l'amnistia inclogui Jordi Pujol. L'expresident està acusat de delictes d'associació il·lícita i blanqueig de capitals en un cas que es remunta al 2012. De moment no hi ha data prevista per al judici, però segons aquestes informacions, la intenció dels de Puigdemont seria que s'anul·lessin també les acusacions sobre l'antic líder de CiU.

➡️ Política

Més notícies: