Imatge en primer pla del candidat de Junts per Catalunya Xavier Trias
POLÍTICA

Junts se salva per Barcelona

La victòria de Trias es converteix en una de les poques alegries del partit de Carles Puigdemont

Que el moviment independentista ha patit un fort cop en aquestes eleccions municipals és més que evident. Tant Esquerra, com Junts i la CUP han obtingut uns resultats molt pobres, que només se salven amb algunes excepcions puntuals.

En el cas de Junts, han patit alguns revessos històrics. Una dada que corrobora els mals resultats dels de Puigdemont és que alguns dels seus principals feus són els que han patit l'abstenció més alta. Però a més, Junts ha perdut municipis que tenien consolidats, com Reus o, sobretot, Girona. En tots dos casos, s'han convertit en la tercera força per darrere de PSC i ERC a la localitat tarragonina i per darrere de PSC i Guanyem a Girona.

De fet, el partit de Carles Puigdemont ha tingut molt poques alegries. I el més destacat ha estat la victòria de Xavier Trias a Barcelona, que ha estat capaç de superar Ada Colau i el PSC. Però més enllà de guanyar a la capital catalana, la victòria a Barcelona també obre un procés de dubte a Junts.

Per guanyar a Barcelona, Junts va optar per un perfil lleugerament allunyat de la línia fixada per Laura Borràs i Carles Puigdemont. Alguns ho veuen com un intent de tornar a l'esperit convergent. De fet, Trias va aconseguir aglutinar el PDCAT i altres 'famílies' postconvergents. I s'ha convertit en una de les poques alegries del partit en aquestes municipals.

D'aquesta manera, a Junts s'obre a un procés de reflexió en el qual combinen molts cops electorals i una victòria que, a més, planteja dubtes sobre el futur del partit.