Primer pla del polític català Toni Comín
POLÍTICA

Junts es rendeix del tot a Pedro Sánchez i aparca la via unilateral

Toni Comín admet que un referèndum acordat substitueix el mandat de l'1-O


Junts per Catalunya es troba en una difícil cruïlla que no sap ben bé com resoldre. D'una banda, es resisteixen a renunciar al mandat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que implica necessàriament la via unilateral. Però de l'altra, pacten amb el PSOE un referèndum acordat en el marc de la Constitució espanyola, que necessàriament implica la renúncia a la via unilateral.

La mostra del guirigall que hi ha muntat a Junts són les declaracions d'avui de Toni Comín, eurodiputat i mà dreta de Puigdemont a Waterloo, a El Cafè d'Idees. "Hi ha un mandat que segueix vigent, el de l'1-O, però no hi ha hagut la força per aplicar-lo." Per tant, diu, “un referèndum acordat substituiria el de l'1-O”.

En les seves paraules, “ho estem posant molt fàcil al PSOE, li estem dient explorem les vies constitucionals per fer un referèndum acordat. Però també hem estat clars a dir que el referèndum de l'1 d'octubre continua sent vàlid. El mandat ja hi és, però un referèndum acordat podria substituir l'1-O”.

Toni Comín ja no ho amaga

Toni Comín assegura que Junts "no renuncia a la via unilateral", però tot seguit admet que "mentre es negocia no s'està exercint la via unilateral". Reitera que ara la seva aposta és un referèndum acordat amb l'Estat, vinculant i només per a Catalunya. Això significa invalidar la consulta del 2017.

Amplis sectors de l'independentisme consideren que el poble català ja va votar al referèndum de l'1 d'octubre del 2017. I que no cal fer cap altra consulta, sinó que la tasca dels partits independentistes és fer efectiu el mandat de l'1-O. Això assenyala clarament la contradicció de Junts.

Comín assegura que "no hem renunciat a res perquè seguim considerant vigent el referèndum de l'1 d´octubre i la declaració d'independència del 27 d'octubre". Però en lloc de fer efectiu el mandat (via unilateral), s'obren a pactar una consulta nova amb l'Estat espanyol. És a dir, renuncien a la via unilateral.

Rendició davant del PSOE

Les declaracions de Toni Comín demostren la rendició de Junts a les exigències del PSOE als acords d'investidura. Els socialistes van accedir a negociar la llei d'amnistia a canvi que els de Puigdemont renunciessin a la via unilateral. Junts, que fins ara es resistia a acceptar-ho, ja no ho pot negar.

Muntatge de Puigdemont i Pedro Sanchez amb el Decret de Nova Planta de fons

El Consell per la República, del qual Comín és vicepresident, deia als seus documents que “a l'Estat espanyol la via negociada sense confrontació no existeix”. L'eurodiputat admet que ara negocien, ia més sense confrontació. Però diu que la negociació i la unilateralitat són compatibles, “depèn del context”.

La realitat sembla que és una altra, i és que Junts, que fins ara només contemplava la via de la confrontació, ara es rendeix al PSOE renunciant a la via unilateral. El mateix Comín s'ha mostrat molt afectuós amb Santos Cerdán, enviat de Pedro Sánchez a Brussel·les per negociar la investidura. "La muntanya de confiança que ha construït en tres mesos és molt meritòria".

➡️ Política

Més notícies: