Muntatge amb Carles Puigdemont visiblement enfadat i Pere Aragonès somrient amb el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

Junts redobla l'ofensiva contra ERC

Puigdemont només pensa en les eleccions catalanes del 2025


Els acords d'investidura amb el PSOE han introduït una nova i diabòlica dinàmica entre ERC i Junts. Els dos principals partits independentistes continuen lliurant la seva guerra personal. Però ara formen part d'un mateix govern, l'espanyol, i això obliga els postconvergents a redefinir la seva estratègia.

La primera decisió important que hauran de prendre serà laprovació o el rebuig dels pressupostos a Madrid ia Catalunya. L'acord amb el PSOE inclou l'obligació de garantir l'estabilitat de la legislatura. Però a més a Junts li interessa mantenir viu el Govern de Pedro Sánchez, almenys fins que s'aprovi la llei d'amnistia.

Ara el PSOE, ERC i Junts són socis, però l'aprovació dels pressupostos a Madrid no té perquè anar de la mà dels comptes del Parlament. De fet, els de Puigdemont han traçat una estratègia consistent a votar a favor dels pressupostos al Congrés i en contra dels del Parlament. Tot, amb la mirada posada a les eleccions catalanes, previstes per al febrer del 2025.

Una estratègia arriscada

A la pràctica, Junts fa temps que exerceix de principal partit de l'oposició davant de l'aliança de conveniència ERC-PSC. L'aliança entre Junts i el PSOE a Madrid no canvia la dinàmica al Parlament. De fet, a Junts pensen que el tàndem Illa-Aragonès els dóna més marge per diferenciar-se i créixer electoralment.

Un cop s'aprovi i s'apliqui la llei d'amnistia, Carles Puigdemont podrà tornar a Catalunya per encapçalar l'ofensiva final amb ERC. Aleshores tampoc necessitarà tenir tants miraments amb el PSOE. De fet, un cop caigui el Govern de Pere Aragonès, el principal rival per a Puigdemont passarà a ser Salvador Illa.

Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

El perill d'aquesta estratègia és que, en dinamitar tots els ponts amb Esquerra, aplani el camí per a un tripartit a Catalunya. Perquè si Puigdemont no deixa almenys una porta oberta a la reconstrucció de la unitat independentista, ERC tindrà més fàcil justificar un govern amb PSC i Comuns. Una cosa no tan desgavellada en el nou context polític.

Les taules de diàleg

Si es compleix aquest hipotètic escenari, la governabilitat arribarà a un nivell encara més gran de complexitat. Junts soci dels socialistes al Govern d'Espanya, però oposició al govern de Salvador Illa a Catalunya. Un escenari inquietant, perquè podria portar els de Puigdemont a plantejar-se seriosament fer caure Pedro Sánchez.

Una altra aresta del problema són les taules de diàleg, que ara mateix les carrega el diable. El PSOE ja ha assumit que ara mateix no és possible unificar les dues taules, i que ERC i Junts les faran servir per a la seva guerra personal. Això complica els acords, encara que tampoc sembla importar gaire a Junts.

Per als de Puigdemont, l'important és la llei d'amnistia, i tota la resta és secundària. Per això unificar les taules no només no és una prioritat, sinó que a més no entra en els seus plans ara mateix. Tots els moviments que fa Junts són pensant en les eleccions del 2025, i això passa per la guerra personal amb els d'Oriol Junqueras.

➡️ Política

Més notícies: