Junts munta un numeret al Congrés i gairebé afavoreix una moció contra el finançament
Els de Puigdemont tenen una posició delicada al debat sobre el nou sistema fiscal per a Catalunya
Els set diputats de Junts al Congrés dels Diputats ja han avançat que no participaran en les votacions que se celebren avui. El motiu és poder participar en les mobilitzacions que avui se celebren a Catalunya per la Diada.
“Tenim clar que no fallarem als catalans que són els que representem. El nostre lloc avui a la tarda és als carrers amb els catalans per defensar les reivindicacions i els anhels de la nostra nació”.
Segons han explicat a la premsa, la seva intenció inicial era passar les votacions a demà. Però l'agenda parlamentària no preveu cap sessió plenària per a aquest dijous. És a dir, que els de Puigdemont no han aconseguit guanyar una mica de temps.
Aquesta maniobra no és innòcua per a l'aritmètica parlamentària i podria deixar el Gobierno en minoria. En aquest cas, podrà tirar endavant una moció del PP contra el nou sistema de finançament per a Catalunya.
De la mateixa manera, Junts també es lliura de votar a favor dels populars per reconèixer Edmundo González com a president electe de Veneçuela.
El model de finançament: un debat difícil per a Junts
Més enllà del nou numeret de Junts, avui s'han debatut assumptes importants al Congrés, com ara l'aprovació del camí de dèficit. Sobre aquesta matèria, Junts ha avançat que hi votaran en contra, com ja van fer al juliol. És a dir, que els juntaires aprofitaran els Pressupostos de l'Estat per presentar una altra vegada un perfil molt dur.
Segons ha exposat la diputada Míriam Nogueras, la ministra d'Hisenda “menteix” quan diu que els pressupostos beneficiaran totes les regions. Nogueras ha denunciat que dels 40.000 milions d'euros de despesa el 95% seran per al Gobierno central.
Tot i que el plat fort de la jornada ha estat el debat sobre el nou model de finançament per a Catalunya. Sobre aquest assumpte, Junts també hi té un paper difícil. Els de Puigdemont no poden ni assumir-ho del tot (seria un èxit d'ERC) ni tombar-ho.
L'estratègia passa aleshores per demanar molt més, com van fer amb la immigració.
“Si es creuen que lluitem per la independència per acabar conformats amb una mica de despesa, és que encara no han entès com actuem. Volem el control, que Catalunya mani sobre tots els ingressos, sobre totes les despeses i totes les polítiques de Catalunya”, ha dit Nogueras.
Això no ha agradat gaire la ministra d'Hisenda, ja acostumada als maximalismes de Junts. I la seva resposta ha anat precisament en aquesta direcció. "A vegades un no pot arribar a la seva aspiració de màxims", ha deixat caure Maria Jesús Montero.
Gir de guió
Amb la desbandada de Junts, el PP ja es veia guanyador d’aquest assalt. Tot i que la moció no tenia cap recorregut efectiu, servia als populars per ressaltar la debilitat parlamentària del PSOE. Però una novetat d’última hora ha fet malbé les il·lusions del PP.
Quan semblava que la moció anava a tirar endavant, Vox s’ha desmarcat i ha deixat sol el PP amb Coalició Canària i UPN. D’aquesta manera, les 33 abstencions dels d’Abascal no han permès que Feijóo es marqués un èxit.
Des de Vox, expliquen que el PP s’havia negat rotundament a incloure una esmena en la moció que ells havien proposat. Si en ‘Frankenstein’ no hi ha unanimitat, no és menys cert que a la dreta tampoc n’hi ha
Més notícies: