Junts i ERC ja maniobren per donar el primer cop a Salvador Illa
La desesperació de l'independentisme els porta a maniobrar per bloquejar un govern del PSC i governar en minoria
El processisme està disposat a retenir el poder sigui com sigui a Catalunya, malgrat haver perdut la majoria política i social en les recents eleccions del 12 de maig. Després del govern en minoria d'ERC, que es va revelar com un autèntic desastre, ara Junts maniobra per governar en minoria, curiosament amb el suport d'Esquerra.
Les negociacions per la formació de govern a Catalunya estan condicionades per la campanya de les eleccions europees i l'aprovació de l'amnistia al Congrés.
Tot i que Salvador Illa va guanyar clarament les eleccions, Carles Puigdemont està disposat a ser President i ha començat la pressió a ERC per remar junts a la mateixa direcció. La seva estratègia té dos fronts: d'una banda l'acord entre independentistes per aconseguir la Mesa del Parlament, i de l'altra una rocambolesca maniobra per restituir Puigdemont com a president de Catalunya.
De fet, segons el pla de Junts, prendre la Mesa del Parlament al PSC és clau per tornar la presidència a Puigdemont.
Junts negocia amb la CUP, Comuns i Esquerra atorgar la presidència de la Mesa als republicans perquè aquests designin Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat. Puigdemont, però, sap que no pot ser president sense l'abstenció del PSC. Aleshores, quin és el sentit de proposar-lo com a candidat a la presidència de la Generalitat?
L'estratègia de Junts i la carambola d'ERC
Puigdemont es va comprometre a tornar a Catalunya per assistir al ple d'investidura. Aquest se celebrarà el 25 de juny, cosa que ofereix un marge de temps molt curt tenint en compte que els jutges tenen un termini de dos mesos per aplicar l'amnistia. És a dir, Puigdemont s'arrisca a ser destingut si torna a Catalunya abans de dos mesos, i aquí hi ha la clau de la seva maniobra per ser designat candidat a la presidència.
La detenció de Carles Puigdemont com a candidat a la presidència que torna de l'exili té un impacte molt més gran que l'arrest d'un simple diputat que assisteix al debat d'investiduta d'un altre candidat.
La jugada podria interessar també Esquerra, que de cara al votant independentista prefereix pactar amb Junts que amb el PSC. A més, si la investidura de Puigdemont fracassa, com dicta la lògica, ERC tindria les mans lliures per negociar amb un PSC que també els vol seduir amb la presidència del Parlament. Es dóna la paradoxa, doncs, que el partit que més ha perdut a les eleccions, ERC, seria qui sortiria guanyant en qualsevol dels escenaris que es dibuixen.
Les negociacions per a la Mesa seran clau
Tot i que la campanya de les europees obliga els partits a portar les negociacions en silenci, fa dies que ERC i Junts negocien la majoria de la taula. Republicans i postconvergents volen fer valer la majoria de 59 diputats, sumant els quatre de la CUP, davant els 48 de PSC i Comuns. Un argument fan valer també per a la designació del candidat, prioritzant Puigdemont per sobre d'Illa.
A més, Junts i ERC utilitzen la seva posició de força al Congrés dels Diputats per condicionar la formació de govern a Catalunya amb l'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez.
Ara com ara ningú preveu que Illa, havent guanyat les eleccions amb 42 diputats per 35 de Junts, pugui abstenir-se per fer president Puigdemont. Però l'advertència de Jordi Turull ahir, minuts després d'haver-se aprovat l'amnistia, va donar una idea per on aniran els trets. Turull va advertir al PSOE que l'aprovació de l'amnistia no garanteix l'estabilitat del Govern, i que ara se'l tindran guanyar votació a votació.
És a dir, Junts està dient al PSOE que tot el que passi a partir d'ara pot condicionar la continuïtat de Pedro Sánchez. I això inclou les negociacions per a la formació de govern a Catalunya.
Més notícies: