Junts comença a assumir la derrota i es prepara per forçar una repetició electoral
El partit de Carles Puigdemont redobla la pressió a ERC davant el difícil escenari que el seu líder sigui president
En públic, Junts per Catalunya continua insistint que el resultat electoral del 12 de maig passat propicia que Carles Puigdemont sigui el proper president de la Generalitat. Es tracta d'un escenari que ni ERC ni CUP no acaben de veure, ja que els juntaires necessitarien l'abstenció del PSC perquè el seu desig es converteixi en realitat.
Es tracta d'un escenari que sembla realment complicat, malgrat les amenaces de Junts a Pedro Sánchez de fer caure el seu Gobierno si el PSC no permet la investidura de Carles Puigdemont. Els socialistes continuen negant aquesta opció després de la clara victòria de Salvador Illa el 12-M. I, en aquest context, l'estratègia dels juntaires va virant a poc a poc.
En públic hi continuen insistint, però cada cop són més les veus dins del partit que ja comencen a assumir que es tracta d'una utopia. I, per això, el pla de Junts es va movent cap a un altre escenari: pressionar ERC perquè no investeixi Salvador Illa i així forçar una repetició electoral.
En una entrevista a NacióDigital, Toni Comín enviava un missatge clar a ERC. “Em sembla inimaginable que cap partit independentista faciliti la investidura de Salvador Illa”, deia.
Evidentment, aquesta pressió ha d'anar acompanyada d'una proposta que sedueixi ERC per tornar a eleccions. Després de perdre 13 diputats el 12-M, els republicans temen que tornar a les urnes es pugui traduir en una altra patacada electoral. I aquí entra l'oferta de Junts als d'Oriol Junqueras per convèncer-los: anar junts a aquestes eleccions hipotètiques a l'octubre.
La maquinària mediàtica de Junts ja ha estat activada en aquest sentit. El mateix Toni Comín assegurava que “la millor opció per a ERC i la CUP és anar a una repetició electoral amb una llista conjunta”. També Artur Mas apuntava en aquesta direcció en una entrevista a TV3. Un altre que pressionava per a aquest escenari és Lluís Llach, flamant president d'una ANC que ha comprat desacomplexadament els postulats de Junts.
Tot i la pressió, la idea d'anar conjuntament a unes eleccions no ha fet mai el pes a ERC. Encara tenen la sensació que la llista de Junts pel Sí va acabar sent un error i no voler repetir l'experiència. A més, també retreuen a Junts que parlin ara d'unitat quan van ser precisament els juntaires qui van diluir aquesta unitat quan van decidir marxar del Govern quan ERC era la principal força dins del processisme.
En tot cas, pel camí, encara queda el debat sobre la confecció de la Mesa del Parlament, que es decidirà el proper dilluns 10 de juny. Serà la primera prova de l'estat de les negociacions i dels possibles pactes per a una investidura, ja sigui de Salvador Illa o d'un Carles Puigdemont que ja comença a assumir allò que tothom ja va veure després del 12-M: que la presidència de la Generalitat serà per al PSC o anirem a una nova convocatòria electoral a l'octubre.
Més notícies: