Barri de la Mariola (Lleida)
POLÍTICA

Frau en un barri català: punxaven la llum i consumien el mateix que 3.200 pisos

Una coneguda empresa energètica ha posat xifres al 'frau elèctric' a la ciutat de Lleida

La Mariola potser és el barri més marginal de la ciutat de Lleida. Creat als anys quaranta, va ser originàriament un barri d'immigrants d'altres llocs d'Espanya. Amb els anys, el barri va entrar a la clàssica espiral de degradació social. Des del 2004, forma part del 'Programa de barris i àrees urbanes d'atenció especial de la Generalitat'.

La darrera notícia que afecta el barri de La Mariola ha vingut per part de l'empresa energètica Endesa. La companyia ha obert 168 expedients a aquest barri per “frau elèctric” i que s'han resolt amb el tall de 103 subministraments. Les xifres del que implica aquesta situació són impactants.

En total, el frau elèctric representava gairebé 12 milions de kW a l'any. En si mateixa, aquesta xifra no diu res, però és l'equivalent al consum de 3.421 habitatges. Això explica que, després dels talls, el consum s'hagi reduït en un terç.

Un frau d'enormes proporcions

Segons informa el diari Segre, des del 2022 s'han practicat tres operatius entre els tècnics de la companyia i els agents de seguretat. Progressivament, i fins a arribar al 2024, s'han aconseguit els centenars de tancaments de subministraments elèctrics abans referits.

Novament, les xifres del que implica aquest frau elèctric són força cridaneres. Tot i comptar només amb la informació de dos dels quatre centres de transformació, Endesa explica que el 2023 les pèrdues van ser de gairebé 440.000 kW mensuals. Això dona un total de 5,2 milions de kW a l'any, que representen ni més ni menys que el consum de 1.508 habitatges si es prenen els 3.500 kW com a consum mitjà d'una llar.

Si es pren la perspectiva completa, el càlcul final resulta fins i tot inversemblant. Com va informar també el diari Segre, el total d'energia defrauda a la ciutat de Lleida el 2023 és l'equivalent a la potència de tres centrals nuclears com ara les que hi ha a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: