Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista
POLÍTICA

Junts per Catalunya, pendent de la decisió immediata de Laura Borràs

El grup parlamentari de Junts per Catalunya està al límit. Els seus dirigents eviten donar declaracions, però tots estan pendents de Laura Borràs, que mana al sector discrepant

Silenci, hermetisme i mirar cap a una altra banda. És el que han decretat els dirigents de Junts per Catalunya als seus diputats davant la tempesta que tenen just a sobre. El cas Casol avança: ella no pensa marxar i serà la direcció de Junts per Catalunya, com avançava el Diari Ara, qui decidirà. A sobre de la taula té l'opció real d'expulsar-la del partit, ja que és el que demana la majoria del grup parlamentari i el que la cúpula va exigir fa dies.

Cristina Casol és diputada de Junts i va denunciar fa un parell de mesos Albert Batet, president del seu grup, per actituds masclistes. Una cosa semblant va fer Aurora Madaula, que segueix de baixa laboral. La denúncia de Casol va quedar en quasi res, ja que no es va no poder confirmar la incriminació de Batet, però va treure a la llum discriminació, divisió i voluntat d'aïllar al grup parlamentari de Junts per Catalunya. El cas Madaula, en canvi, segueix en punt mort.

Ara, serà la direcció de Junts per Catalunya la que ha de decidir com fer fora Cristina Casol. Aquesta mateixa cúpula ja li va exigir fa una setmana que dimiteixi o altrament serà expulsada. Sembla plausible que passi quelcom semblant amb Aurora Madaula. De fet, la presidenta del Parlament, Anna Erra, li va demanar que dimitís de la mesa per "pèrdua de confiança". De moment, Madaula és de baixa i Casol ha desafiat al partit, assegurant que no pensa plegar.

Qui és qui al sainet de Junts

D'una banda, tenim Cristina Casol i Aurora Madaula, dues diputades de l'estricta confiança de Laura Borràs. També ho seria Francesc de Dalmases. Totes dues han alçat la veu contra Albert Batet, president del grup parlamentari i persona de la màxima confiança de Carles Puigdemont.

A l'altra banda del tauler i al costat de Batet hi ha gairebé tots els altres. Des de Jordi Turull, Carles Puigdemont, Mònica Sales, Anna Erra i 26 diputats de Junts al Parlament.  Els juntaires en tenen 32, de manera que, descomptant Madaula, Casol i Dalmases, tan sols 3 diputats més estarien en la línia del sector Borràs

Podríem dir que es tracta de Laura Borràs contra el món, però no és ben bé així. L'expresidenta del Parlament compta amb bona part de les bases, que han donat suport tant la seva candidatura quan va caldre, com sortir del Govern quan ella ho va demanar. La força de Borràs és, certament, limitada i més ara que amb l'amnistia s'entrarà en una nova etapa. Però encara té cert pes, sobretot en els sectors que treballen per la quarta llista indepe de la mà de l'ANC.

I és aquí on la Laura Borràs i el seu entorn han de decidir què fer. Cristina Casol ja ha confirmat que no pensa deixar l'acta, de manera que si és expulsada passarà al grup mixt. Borràs, per tant, pot fer dues coses: o la deixa sola i dona suport a la direcció de Junts - encara que sigui via silenci administratiu- o fa una passa endavant i ho aprofita per trencar amb el sector pragmàtic.

Jordi Turull envoltat de Laura Borràs i Carles Puigdemont

El paper de Laura Borràs en tot el cas

L'encara presidenta de Junts per Catalunya guarda silenci i espera esdeveniments. Manca per veure si la direcció de Junts complirà la seva amenaça i expulsarà Cristina Casol, però després de saber-se que 26 diputats ho han demanat per carta, semblen obligats a despatxar-la. De moment, és el joc del gat i el ratolí i els dos sectors -el de Turull/Puigdemont i el de Borràs- esperen que l'altre mogui fitxa.

El que és clar és que hi ha un moviment intern no només per arraconar Laura Borràs, sinó també per acabar amb el seu sector. Ja va passar a les municipals, on Xavier Trias va copar la llista amb el sector pragmàtic, i sembla que passarà a les catalanes. Borràs pot fer dues coses; assumir la derrota o plantar cara i escindir-se. Cal recordar que segueix inhabilitada i no sembla que això canviï a curt termini, de manera que passi el que passi, seguirà lluny d'una llista electoral. Una cosa, però, és veure els toros des de la barrera i l'altra que vagin acabant amb els teus un per un.

La seva decisió marcarà el futur de Junts per Catalunya a curt termini. No només perquè podria perdre diversos diputats de cop, sinó també per les expectatives electorals. Laura Borràs continua tenint cert públic. Només falta veure si té la valentia de trencar amb qui vol expulsar els seus.