Foto de diversos agents de la Policia Nacional a l'aeroport de Barajas, Madrid
POLÍTICA

Barajas es converteix en la llar de 400 immigrants que volen asil a Espanya

Els sindicats policials han denunciat que l'aeroport de Barajas està col·lapsat a causa de l'acolliment de fins a 400 immigrants

L'aeroport de Barajas és, des de fa uns quants mesos, la llar de fins a 400 immigrants que sol·liciten asil a Espanya. Una situació que, en un principi es tractava d'una mesura temporal, però que ha anat empitjorant a mesura que passaven les setmanes.

Segons han denunciat ONG i sindicats policials, la quantitat d'immigrants que estan sol·licitant protecció internacional està provocant que l'aeroport de Barajas estigui arribant ja al seu límit en els últims dies.

Barajas, casa de 400 immigrants des de fa mesos

Les sales de viatgers no admesos i els sol·licitants d'asil de l'aeroport de Barajas, un dels principals aeroports d'Espanya juntament amb el del Prat a Barcelona, estan col·lapsades.

I és que aquestes tres sales amb què compta a l'aeroport madrileny només admetrien aproximadament un centenar de persones. Tot i això, actualment hi ha aproximadament uns 400 immigrants esperant que els concedeixin asil a Espanya.

La majoria són ciutadans africans, concretament de Somàlia i del Senegal. Tot i que també n'hi ha provinents del Marroc i de països llatinoamericans.

Aquesta pràctica de sol·licitar protecció internacional, que es duu a terme aprofitant una escala a l'aeroport de Barajas a través del que se n'ha anomenat 'vols pastera', ha anat en augment aquests darrers mesos. Especialment, des del passat estiu. Un fet que ha aconseguit que aquest mes de gener s'arribi al desbordament total.

Per poder trepitjar terra espanyol o el d'un país desenvolupat, aquests necessiten comptar amb un visat. D'aquesta manera, aprofiten una escala a l'aeroport de Madrid d'un vol que inicialment tenia una altra destinació final. Així, es queden a Barajas per intentar demanar l'asil de manera exprés, amb el procediment a la frontera.

I, encara que l'admissió a tràmit o el rebuig per part de l'OAR, l'Oficina d'Asil i el Refugi, no sol superar els quatre o cinc dies, el col·lapse de les últimes setmanes està demorant el registre de les sol·licituds entre deu i 15 dies.

Segons ha denunciat el sindicat policial Jupol, el caos a l'aeroport de Barajas és encara més gran perquè alguns arriben a destruir la seva documentació per simular tenir una altra nacionalitat diferent. Una manera amb què intenten aconseguir asil d'una manera més ràpida.

També, des de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat i personal d'AENA, han assegurat que es produeixen incidents diàriament. Segons unes declaracions al mitjà La Gaceta, els immigrants que esperen asil a l'aeroport "roben a les botigues, es barallen, roben als passatgers...".

Abandonats per la Creu Roja

La Creu Roja va suspendre l'assistència psicosocial que els brindava dimarts passat, 23 de gener, als immigrants que esperen a l'aeroport de Barajas que la seva sol·licitud sigui admesa a tràmit.

"Hi ha un nombre tan gran de persones que dificulta que puguem fer aquest acompanyament", va informar el director de l'Àrea de Migracions, José Javier Sánchez Espinosa.

La Creu Roja també s'encarregava de la neteja amb la subcontractació d'una empresa externa. Un servei que es va eliminar també dimarts mateix.

El Gobierno ha anunciat, per la seva banda, que s'han reforçat els efectius de Policia Nacional destinats a l'aeroport de Barajas. També s'han destinat més funcionaris d'asil i personal de neteja a les instal·lacions.