Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Junts amenaça el PSOE

Pedro Sánchez tindrà dos anys per complir els seus compromisos

Cada cop queda més clar que la investidura només serà la primera pedra d'una legislatura condemnada al fracàs. Si Pedro Sánchez és investit amb els vots de Junts, Puigdemont tindrà en poder seu el botó nuclear. Podrà fer descarrilar la legislatura en qualsevol moment si entén que el PSOE incompleix els compromisos.

Això és una cosa del que els dirigents juntàries s'encarreguen constantment de recordar els socialistes. Ara ho expressen de manera més clara. Segons fonts de primera mà citades per Laura Fàbregas a The Objective, no dubtaran a unir-se al PP i Vox per forçar una moció de censura que faci saltar el Govern i porti a noves eleccions.

Cal recordar que els set diputats de Junts donarien a PP i Vox una majoria de 176 diputats, suficient per tombar Pedro Sánchez en una moció de censura. El fràgil equilibri de majories lliga el PSOE a les exigències de Junts. I això no sols per a la investidura, sinó també per al compliment de l'acord.

Junts no es refia del PSOE

El mateix Carles Puigdemont ha posat l'accent aquesta setmana a la desconfiança envers els partits espanyols. Fins i tot va proposar la figura d'un relator per monitoritzar les negociacions, com passa en els processos de pau en conflictes internacionals. Tota una humiliació per al PSOE i Sumar, a qui no ha sentat gens bé la proposta.

Però Junts té una altra eina per garantir el compliment dels acords. Es tracta de la possibilitat de fer front comú amb la dreta per canviar les majories i provocar la caiguda del Govern. I això és una cosa que obliga el PSOE a calibrar molt bé les línies vermelles de les concessions a Junts.

Puigdemont demana una llei d'amnistia completa per a tots els “represaliats” del Procés, com a requisit previ a la investidura. El PSOE ja està estudiant la possibilitat d'aprovar una amnistia exprés per lligar la investidura. La pregunta del milió és què demanarà a continuació Puigdemont per sostenir el Govern de Pedro Sánchez.

Sense por a eleccions

Junts presentarà al PSOE un paquet de mesures per acabar amb la persecució de l'independentisme i reconèixer el dret a l'autodeterminació. Sense quedar clar encara si demanaran el referèndum i en quines circumstàncies, sí que hi ha un calendari previst. Volen que les mesures es compleixin durant la primera meitat del mandat.

Muntatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de resignació i un pla mitjà curt de Puigdemont rient

Si passats dos anys no hi ha hagut avenços, Junts unirà les seves forces amb la dreta per enderrocar el govern. Els postconvergents insisteixen en dues idees. Una, no hi haurà una rebaixa de les pretensions com estan deixant entreveure alguns sectors del PSOE i de Sumar, i dues, Junts no té por de noves eleccions.

Encara més, creuen que liquidar el Govern de Pedro Sánchez ressaltaria la coherència de Junts i deixaria al descobert l'incompliment sistemàtic dels partits espanyols. Això els beneficiaria no només de cara a les properes generals, sinó també davant les catalanes previstes per al 2025. Segons la font citada més amunt, a Junts creuen que podrien guanyar entre 10 i 12 escons.

➡️ Política

Més notícies: