Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

Junqueras s'atrinxera al poder

El president d'ERC prefereix assegurar-se el control del partit des de l'ombra que no pas desgastar-se en incertes conteses electorals

El cisma obert a ERC ha obligat la direcció a tancar com més aviat millor el debat sobre els candidats per als reptes electorals que vénen per davant. El partit ja va anunciar fa setmanes que Pere Aragonès repetirà com a candidat a les catalanes. I ara anuncia que Diana Riba repetirà com a cap de llista a les europees.

El president del partit, Oriol Junqueras, es descarta definitivament per encapçalar les llistes d'ERC a Europa o al Parlament. El retard de la llei d'amnistia ja feia molt difícil que es pogués presentar a les europees. Però lluny de representar un contratemps, ha servit per reforçar la seva meditada estratègia.

El seu pla passa per assegurar-se el control del partit des de l'ombra sense desgastar-se a les més que incertes conteses electorals. Amb la designació de Diana Riba manté una de les seves aliades com a líder del partit al front europeu. I el nomenament d'Aragonès també li va bé perquè serà el primer a caure si hi ha una patacada electoral.

Junqueras ho té tot sota control

ERC passa una doble crisi, una interna, per la divisió entre el sector de Junqueras, el sector d'Aragonès i el sector crític, i una externa, de confiança dels votants. La prioritat és tancar la ferida de la divisió interna. Amb les designacions, Junqueras tanca el debat de l'enfrontament amb Aragonès i barra el pas al sector crític d'Esquerra.

Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya i al capdavant Oriol Junqueras i Pere Aragonès

La situació d'ERC és molt diferent de la de Junts, on les opcions de renéixer passen per la recuperació de la figura de Carles Puigdemont. De fet, a Esquerra ja fa temps que pensen que la figura de Junqueras resta més que suma. Ell mateix considera innecessari córrer el risc d'encapçalar un fracàs electoral més que probable.

Per això no va plantar cara a Pere Aragonès per ser el candidat a les catalanes, i explica que tampoc hagi esperat a veure què passa amb l'amnistia per renunciar a les europees. El seu lloc és ara a la sala de màquines, a l'ombra. Des d'allà vol maniobrar per acabar amb la divisió i assegurar-se el poder absolut.

ERC, a la recerca de l'estabilitat

Les designacions també tenen a veure amb la convicció de la direcció que no és el moment per a experiments. ERC confia en Diana Riba, que ja va encapçalar les llistes a les eleccions europees del 2019. A més, l'eurodiputada ha seguit la línia marcada pel tàndem Junqueras-Rovira en matèria internacional.

Riba ha defensat des de Brussel·les els drets polítics dels represaliats com Oriol Junqueras i Marta Rovira. A més, s'ha envoltat a les institucions europees amb alts representants com David Sassoli (expresident de l'Eurocambra) i Didier Reynders (comissari de Justícia). Això dóna presència a la candidatura i assegura la posició rellevant d'una aliada de Junqueras en una institució fonamental.

Amb l'elecció d'Aragonès també hi ha continuïtat, apostant pel perfil institucional del president. Aragonès mateix ha dit moltes vegades que la seva obra de govern va més enllà dels quatre anys, i el partit creu que és el moment de buscar l'estabilitat. Mentrestant, Oriol Junqueras espera el seu moment des de l'ombra, un moment que potser arribarà amb l'amnistia i amb Pere Aragonès a la lona després de la possible patacada electoral.

➡️ Política

Més notícies: