Qui és Júlia Calvet: d'una família independentista a ser candidata de Vox
Calvet, fitxatge de Vox per al 12-M, va liderar l'associació estudiantil antiindependentista S’ha Acabat
Tot i que els auguris situen la formació lleugerament per sota, Vox aspira diumenge que ve a igualar els 11 diputats que, des del 2021, té al Parlament de Catalunya. Ignacio Garriga, que repeteix al capdavant de la candidatura, ha protagonitzat una campanya que ha posat el focus en dos eixos: l'oposició al nacionalisme i l'independentisme i les propostes sobre la inseguretat i les polítiques d'immigració.
La irrupció d'Aliança Catalana, el probable creixement del PP i la desaparició de C's són tres factors externs que afectaran directament l'expectativa electoral dels de Garriga. Pel que fa als interns, a més de la campanya, Vox va fer una aposta en la confecció de la llista per acostar-se al seu electorat més jove. Ho va fer a través d'un fitxatge que va sorprendre: el de Júlia Calvet, fins fa uns mesos presidenta de l'associació estudiantil antiindependentista S'ha Acabat.
Tot i que també se l'havia considerat propera al PP català d'Alejandro Fernández, Calvet va acabar acceptant l'OPA de Vox i serà el número 6 per Barcelona aquest diumenge. Té, per tant, possibilitats reals de ser escollida diputada, ja que els d'Abascal van obtenir set escons a Barcelona el 2021. Calvet, de 23 anys, té una història com a mínim curiosa: procedeix d'una família independentista.
Júlia Calvet, procedent d'una família independentista
Nascuda a Barcelona però amb notables vincles amb la població tarragonina de Creixell, Júlia Calvet va néixer en una família nacionalista catalana. Ella mateixa ha explicat en altres mitjans que el seu entorn familiar estava al costat de la proposta independentista durant els anys de sorgiment del procés. Això va fer que Júlia Calvet participés a les primeres manifestacions convocades per ANC i Òmnium Cultural cada 11 de setembre.
La mateixa Calvet situa en els 14 anys el moment en què es va començar a autoqüestionar ideològicament. Va ser llavors quan va iniciar un progressiu viratge que va suposar un allunyament de les posicions polítiques de la família, els amics i el seu entorn immediat. Segons ha explicat ella mateixa, mantenia almenys fins fa pocs anys discrepàncies ideològiques amb el seu pare, que sí que es mantenia alineat amb l'independentisme.
Calvet ha fet manifestacions contundents cap al seu entorn durant l'adolescència. A 'El Mundo', ha explicat que a casa seva "només es mirava TV3" o que els seus professors d'institut "anaven amb el llaç groc". “Jo cada cop m'allunyava més dels pensaments de la meva família, companys i amics”, explicava al diari 'El Mundo'.
La presidència de S'ha Acabat, el trampolí mediàtic de Júlia Calvet
Tot i això, l'eclosió de Júlia Calvet com a activista antiindependentista es produeix ja en la seva etapa universitària, que va començar el 2019. Calvet va estudiar Dret a la Universitat Pompeu Fabra i va ser allà on va optar per manifestar obertament el malestar que, segons ella mateixa, ja tenia des de la seva etapa adolescent. Un any abans, el 2018, havia nascut S'ha Acabat, una escissió de Societat Civil Catalana d'índole combativa contra l'independentisme i el nacionalisme en l'àmbit estudiantil.
Calvet es va afiliar a S'ha Acabat, que el setembre del 2021 la va triar com a presidenta. En aquesta etapa al capdavant de l'organització, Júlia Calvet va aconseguir el reconeixement necessari entre els sectors constitucionalistes que li han permès, ara, fer el salt a la política institucional de la mà de Vox. Hi van contribuir les protestes contra les carpes que l'entitat va muntar en algunes ocasions a universitats com l'Autònoma de Barcelona o la Pompeu Fabra.
Les polèmiques que es van produir van donar notorietat pública a S'ha Acabat, que va comptar amb el suport de formacions com el PP, Ciutadans o Vox. També Júlia Calvet va prendre protagonisme arran d'aquestes protestes. Les seves participacions en tertúlies polítiques de mitjans de comunicació, sovint amb intervencions vehements, han situat també Calvet a l'òrbita dels partits constitucionalistes.
Després d'aquesta breu però ascendent trajectòria, Júlia Calvet aspira aquest diumenge a convertir-se en diputada de Vox al Parlament. Cal veure si conserva a la seu legislativa catalana la contundència i la polèmica que solen comportar habitualment les seves intervencions.
Més notícies: