Primer pla de José Montilla amb cara de preocupació i unes banderes estelades de fons
POLÍTICA

Fins i tot Montilla treu els colors a Junqueras i Puigdemont

'Saben perfectament que no ho tornaran a fer'

El “ho tornarem a fer” ha estat un dels eslògans favorits dels líders processistes. Va ser encunyat pel llavors president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, com a afirmació de la resistència contra la repressió i el compromís irrenunciable amb la causa. Amb els anys, l'eslògan ha quedat en dubte per la deriva del Procés.

L'últim a treure les vergonyes als dirigents processistes ha estat l'expresident de la Generalitat, José Montilla. “Saben perfectament que no ho tornaran a fer perquè no poden, perquè no tenen forces”. Així ho ha expressat en una entrevista a RTVE, on ha atiat també Carles Puigdemont.

L'expresident ha considerat pur “postureig” que Puigdemont digui que no ha renunciat a la independència en els seus pactes amb el PSOE. Per contra, ha defensat els acords perquè obren “un camí polític” que no és la via unilateral. Fins i tot Montilla treu els colors a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.

'Només cal llegir els documents'

Montilla ja va dir al setembre que "qui vulgui parlar d'amnistia hauria de dir que no ho tornarà a fer". Ara carrega contra el que considera pura xerrameca dels dirigents d'ERC i de Junts. Diu que “ho tornarem a fer” no és possible perquè la via unilateral ja no representa una aspiració majoritària a Catalunya.

Això sí, també ha defensat el dret dels independentistes a mantenir els objectius. "No pots demanar als independentistes que deixin de ser-ho, això no tindria sentit i no seria democràtic", ha afirmat. Però ha dit que "només cal llegir la llei d´amnistia i els documents signats" per veure que han renunciat a la unilateralitat.

A més, ha recordat que els partits independentistes cada cop tenen menys vots i no tenen força per tornar-ho a fer. Ha assenyalat la feblesa del govern en minoria d'ERC i les dificultats per prendre decisions. “Tenen por” a pactar pel PSC “pel què diran”, ha rematat José Montilla.

Fidel a la línia oficial del PSOE

A l'entrevista, José Montilla s'ha mostrat com un defensor fidel de la línia oficial del seu partit. Ha negat que al PSOE hi hagi divisions, sinó “sensibilitats i posicions confrontades, com hi ha hagut sempre”. La seva crítica principal ha estat cap a l'expresident del Govern, Felipe González.

Montilla ha criticat que alguns no vegin que el PSOE d'ara no és el del 1982, ni la societat espanyola és la de llavors”. Així mateix, ha demanat “responsabilitat i lleialtat” a Felipe González. I ha lamentat que “els que participen poc en campanyes electorals apareguin avalant els adversaris”.