Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient
POLÍTICA

ERC i Junts tindran més assessors gràcies a Pedro Sánchez

Els partits independentistes s'estan posant les botes

El Govern de Pedro Sánchez continua fent els deures que hi posen els partits independentistes catalans. ERC i Junts ja han aconseguit grup propi i l'ús del català al Congrés. Ara també rebran més assessors gràcies a la concessió impulsada pel PSOE i Sumar.

Com va avançar El Confidencial , els dos partits de l'esquerra s'han posat d'acord per cedir a ERC i Junts part de la quota assignada per al nomenament d'assessors. Quelcom del tot inusual, ja que igual que les subvencions, el volum dels assessors depèn dels diputats que té cada partit. Els partits del govern han trobat la fórmula per acontentar els seus potencials socis de cara a la investidura.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

PSOE i Sumar van formular la proposta oralment a la Mesa del Congrés, i aquesta la va aprovar malgrat les reticències del PP. Cal recordar que el bloc progressista va aconseguir aconseguir la majoria de la Mesa. Això ha permès aquesta nova concessió als independentistes.

El govern, de genolls

Aquesta és la primera vegada que s'aprova una mesura així i que permetrà als partits del govern traspassar assessors de la quota a Esquerra i Junts. Forma part de les mesures que està aprovant el govern per acontentar els independentistes. Al rerefons hi ha les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Pla mitjà de Carles Puigdemont i Yolanda Díaz mirant-se i somrient

Aquesta mateixa setmana s'ha conegut que el Ministeri de l'Interior ha sol·licitat a Europol l'eliminació de l'independentisme de la llista de terroristes. Es tracta d'una de les peticions de Puigdemont per asseure's a negociar amb PSOE-Sumar. L'entorn de l'expresident ho ha fet com una humiliació a l'Estat.

Però això dels assessors té més importància, perquè suposa atorgar als partits catalans uns privilegis difícils de renunciar. Sánchez afegeix així més pressió a Puigdemont. Si Junts acaba trencant la baralla de les negociacions, s'arrisca a perdre els diners que rep perquè tenen grup propi i els assessors que ara rebrà.

Amnistia i referèndum

ERC i Junts no disposaven dels suficients diputats per tenir grup propi al Congrés ni assessors. Però l'aritmètica parlamentària obliga el PSOE a fer concessions per aconseguir els vots. Això és el que porta a la dreta a acusar-los de trencar la igualtat entre els espanyols.

A l'independentisme també hi ha recel sobre el paper d'ERC i Junts en la negociació. Els sectors més radicals consideren que Junqueras i Puigdemont estan negociant engrunes per als seus interessos. I adverteixen que qualsevol acord que no inclogui l'autodeterminació serà considerat una traïció.

De fet, tot el que ha aconseguit fins ara ERC i Junts forma part de les condicions prèvies per començar a negociar. Les negociacions de veritat vénen ara i giraran al voltant de l'amnistia i el referèndum. De moment, Sánchez ha aconseguit la predisposició de Puigdemont, que no és poca cosa.

➡️ Política

Més notícies: