Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de dubtes i arquejant les celles
POLÍTICA

El Constitucional envia un seriós avís a Pedro Sánchez

Els jutges progressistes reaccionen davant les insinuacions del Govern espanyol

La llei d'amnistia que negocien el PSOE i Junts implicarà de ple la justícia espanyola. La dreta ja ha anunciat la intenció d'utilitzar tots els ressorts legals per impedir que la llei tiri endavant. Això inclou el Tribunal Constitucional, al qual podrien presentar un recurs per tombar el text.

Davant de la pressió creixent sobre el TC, els magistrats han aclarit que arribat el moment actuaran amb total objectivitat. Responen així a les darreres insinuacions del PSOE i Sumar sobre la benevolència del tribunal cap a l'amnistia. Cosa que no ha assegut gens bé entre els jutges, i així han respost.

Segons ha revelat El Mundo , els dijous adverteixen que no acceptaran pressions “ni especulacions de cap mena sobre la decisió que es pugui adoptar davant d'un hipotètic recurs futur”. Els jutges es desmarquen del debat polític. I defensen en tot moment la independència del tribunal de garanties.

El TC respon al Govern

Fa dies que el Govern de Pedro Sánchez llança missatges per desactivar la intenció del PP i Vox de tombar l'amnistia per la via judicial. Dirigents socialistes han reiterat la seva confiança que la llei passarà el filtre del Constitucional. El mateix Pedro Sánchez sol utilitzar el TC com a argument quan li pregunten sobre la viabilitat de l'amnistia.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

A Sumar, Jaume Asens també ha fet lliscar que el tribunal de garanties aprovarà la llei d'amnistia perquè ara compta amb majoria de jutges progressistes. “No es tracta que ens agradi més o menys”, va argumentar, “sinó del que digui el TC”. El Govern s'escuda així al tribunal per colar una llei que genera divisió a Espanya.

Són precisament els magistrats progressistes els que han reaccionat contra el Govern per les insinuacions d'una suposada imparcialitat. Asseguren estar al marge del debat polític sobre l'amnistia, i insisteixen que només es pronunciaran si arriba un recurs contra la hipotètica llei. Aleshores valoraran el text i prendran una decisió objectiva d'acord amb els preceptes legals clarament estipulats.

Majoria progressista

L'advertència dels jutges no és gens menor, ja que el futur de la llei d'amnistia dependrà en darrera instància del TC. Aquest és lòrgan superior que tindrà lúltima paraula sobre si la llei damnistia és constitucional o no, i per tant, si pot tirar endavant. Una negativa faria saltar pels aires l'acord PSOE-Junts, i amb ell la legislatura.

El Govern confia en la influència del sector progressista per donar llum verda a l'amnistia. “Per això havíem de renovar el Constitucional”, va reconèixer obertament Jaume Asens, “era un pas ineludible i necessari per estar en aquesta posició”. Asens és el negociador que enganxa entre el Govern i Carles Puigdemont.

Cal recordar que el PSOE va aconseguir forçar una renovació de l?òrgan per imposar una majoria progressista i poder tirar endavant les lleis més polèmiques. El TC compta ara amb set magistrats progressistes, quatre conservadors i una vacant. El mateix Conde-Pumpido, president del tribunal, és afí a Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: