Primer pla de Jordi Martí Grau amb ulleres i portant una bufanda de color negre
POLÍTICA

Qui és Jordi Martí Grau: de passar per tres partits a ser enfonsat a xarxes socials

Després de tota una vida a costa d'erari públic, Jordi Martí Grau ha estat molt qüestionat els darrers dies

Jordi Martí Grau ha estat durament criticat aquesta setmana. Aquest expert a col·locar-se a l'administració porta gairebé tota la vida vivint de l'erari públic. Més enllà d'anar empalmant càrrecs, al seu currículum figura el pas per tres partits polítics diferents. Cosa que li ha permès desenvolupar gran part de la seva carrera professional a costa dels diners de tothom.

Jordi Martí Grau és actualment Secretari d'Estat del Ministeri de Cultura. Pel seu paper com a mà dreta del ministre català Ernest Urtasun, el nostre protagonista cobra la gens menyspreable xifra de 83.500 euros bruts anuals. Tot i això, la carrera d'aquest llicenciat en ciències de l'educació a l'administració pública ve de lluny.

Pla mitjà d'Ada Colau portant una rosa al costat de Jordi Martí Grau amb samarreta grisa

Del PSC als Comuns, passant per ERC

Va començar el 1996, és a dir, fa gairebé 30 anys, exercint de coordinador del Pla estratègic de cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Aleshores era del PSC i ràpidament va pujar a l'escala jeràrquica del consistori de la capital catalana. Entre les funcions que va exercir els anys següents de la mà dels socialistes va ser les de gerent de l'ICUB -l'Institut de Cultura de Barcelona- (1999-2013) i les de Delegat de Cultura (2006-2011).

Del 2011 al 2014 va ser regidor del PSC a l'Ajuntament i va arribar a substituir Jordi Hereu al capdavant municipal del partit. Aleshores es va postular per liderar la formació a Barcelona, però va perdre les primàries davant de Jaume Collboni. Tot i això, aquesta derrota no va ser un punt final per a la trajectòria política Jordi Martí Grau. Al contrari, va ser un punt d'inflexió per rellançar la seva carrera a la cosa pública.

Apartat de la primera línia del PSC, el 2015 es va sumar a Moviment d'Esquerres, una d'aquelles escissions dels socialistes catalans que apostaven per flirtejar amb el 'procés'. Aquesta plataforma va acabar unint-se en coalició amb Esquerra Republicana, a la qual no li van anar precisament bé les coses a les eleccions municipals d'aquell any (4 regidors). Però el nostre supervivent encara hi tenia molt a dir.

Plànol mitjà de Jordi Martí Grau parlant en un faristol amb el logo de Barcelona En Comú i un fons de color vermell

I és que Ada Colau, que va guanyar aquelles eleccions, el va fitxar com a gerent de l'Ajuntament de Barcelona. Premi gros perquè és un càrrec que sol estar remunerat al voltant dels 100.000 euros bruts anuals. Però l'afany de Jordi Martí Grau d'aferrar-se a l'erari públic no s'acaba aquí precisament.

Després de tota la legislatura com a gerent, el mandat següent va tornar a obtenir un càrrec molt ben remunerat. Un cop celebrades les municipals del 2019 i amb Ada Colau de nou al govern barceloní, el nostre protagonista (que aquell any es va afiliar a Barcelona en Comú) va passar a ser regidor de Presidència, Economia i Pressupostos de l'Ajuntament. Actualment, els regidors a la capital catalana tenen un sou aproximat de 87.000 euros bruts anuals.

Però poca broma, que en aquest mandat, Jordi Martí Grau va acabar assumint més funcions: sisè tinent d'alcalde, president de la comissió del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, regidor de Cultura, Educació i Ciència, de nou president de l'ICUB... Total, que vam arribar al 2023 i el nostre protagonista havia esdevingut un dels homes forts del nucli protegit d'Ada Colau.

Ser fidel a la ja exalcadesa va tenir la seva recompensa a finals del 2023. Un cop els Comuns van perdre l'alcaldia de Barcelona, Jordi Martí Grau va ser recompensat amb el seu càrrec actual, secretari d'estat de Cultura. Amb aquest currículum, doncs, no és estrany que la ciutadania aposti per fiscalitzar-lo. I això és el que ha passat aquesta setmana.

Polèmica en xarxes socials

Diuen en castellà que és de mal nascut no ser agraït. I això és una mica el que ha passat amb Jordi Martí Grau aquesta setmana. Tot i venir del PSC, d'haver governat amb ells als executius amb els Comuns a Barcelona i ser actualment secretari d'estat d'un govern de coalició format pel PSOE i el seu partit, Sumar, el nostre protagonista va optar per criticar amb duresa Jaume Collboni, actual alcalde socialista de Barcelona.

"Collboni s'assembla cada vegada més a Joan Clos. No acaba d'entendre la ciutat, li agrada el càrrec, però de moment no dibuixa ni projecte ni aliances. Una llàstima", escrivia Jordi Martí Grau a les xarxes socials. I és clar, els usuaris no van tardar a assenyalar-li les seves incoherències.

"Hauries de reclamar als qui el van votar perquè arribés a alcalde" (és a dir, el seu propi partit), deia un. "Què vas votar tu al ple d'investidura, Jordi?", reclamava un altre. "Pur ressentiment amb 'el teu' PSC", li retreia un altre. "La teva demagògia no té límits", també li recordaven.

Jordi Martí Grau, doncs, és un exemple palpable de la capacitat de canvi que tenen alguns polítics. El seu viatge a través de diferents partits demostra amb quina facilitat alguns viuen durant dècades del sector públic. Tot i que, és clar, això no evita que després et ploguin les crítiques segons què acabes dient.

➡️ Política

Més notícies: