fotografia de Joan Ridao davant d'uns micròfons

POLÍTICA

Joan Ridao, l'exnúmero 2 d'ERC a sou del Govern per 120.000€ anuals

L'exsecretari general republicà és ara el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, amb una retribució gairebé equivalent a la dels consellers

Les bambolines de la política solen estar plenes de comandaments que, malgrat no ser reconeguts públicament, ocupen escalafons d'envergadura als governs. I no ens referim necessàriament a la transcendència política d'aquests càrrecs que, tanmateix, sí que compten amb un mínim comú múltiple molt habitual: l'alegre contraprestació econòmica que perceben els seus titulars. El 'sottogoverno', aquesta segona i tercera línia dels executius, sol aixoplugar els llocs més sumptuosos: nòmina elevada, tant com el parapet de la visibilitat pública i la pressió mediàtica.

Si la primera línia no admet el mínim error i qualsevol ensopegada en la gestió suposa un autèntic maldecap per al polític, el 'sottogoverno' compta amb unes condicions difícilment millorables en aquest sentit. I, per a més inri, sovint les retribucions són a l'alçada de la primera línia. I això, que passa a tot arreu, s'esdevé també al Govern de Catalunya.

Imatge d'arxiu de Joan Ridao

Joan Ridao, un dels càrrecs del Govern amb sou de conseller

Podria escriure's un serial relatant qui ocupa aquests càrrecs, d'on procedeixen i què cobren, però avui ens centrem en un vell conegut de la política catalana. Es tracta de Joan Ridao, que va ser un dels màxims dirigents d'ERC fa pocs anys i que és titular, avui, d'un càrrec d'opulent retribució a la Generalitat de Catalunya. Ridao és el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) i percep un salari de 120.389,42 euros bruts cada any.

La xifra és aclaparadora: surt a catorze pagues anuals d'uns 8.600 euros bruts. Aquest és el salari que el Govern estipula per al president dʻaquest organisme que depèn de la conselleria de Presidència, directament de Laura Vilagrà. Però quin és el paper de Ridao? Segons explica la mateixa Generalitat, assessora directament el president “en relació amb l'establiment i el desplegament de les directrius generals de l'acció del Govern en matèria d'autogovern”.

A més, també “defineix, planifica, proposa i impulsa les mesures, iniciatives i actuacions dels departaments adreçades al desenvolupament de l'autogovern i les seves institucions”. Alhora, presideix l'IEA, que té atribuïdes les funcions d'assessorament, planificació, impuls i participació en la supervisió de les actuacions en matèria de desenvolupament de l'autogovern i les seves institucions, i la investigació en matèria d'organització territorial del poder. Llenguatge grandiloqüent i enrevessat que, lluny d'ajudar a entendre-la, obre un gran interrogant sobre la tasca de Ridao i de la institució que dirigeix.

120.000 euros anuals: gairebé com un conseller i més que Pedro Sánchez

On sí que hi ha concreció és, com hem explicat, al salari anual brut d'aquest càrrec: 120.389,42 euros. Per ubicar la xifra, es tracta d'un sou només 400 euros per sota del que cobra un conseller (120.773,72 euros) i molt per sobre del salari anual que percep el president del Gobierno, Pedro Sánchez (90.010,20 euros).

Fotografia de Joan Ridao en un faristol amb la bandera catalana de fons

Sens dubte, i en definitiva, que es tracta d'un dels càrrecs de responsabilitat política més ben remunerats d'Espanya i que, com apuntàvem, el percentatge de ciutadans que coneix la tasca de Ridao és, presumiblement, ínfim. Compleix doncs, amb els dos grans pilars d'un bon càrrec de 'sottogoverno': molt de salari i poc focus mediàtic.

Joan Ridao, tota una vida dedicada a la política

El nom de Joan Ridao no és gens aliè als seguidors de la política catalana en els darrers anys. Molt pocs són coneixedors del càrrec que ocupa com a director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, però molts recordaran la seva etapa com a dirigent polític. Ridao va ser, durant anys, un dels homes forts d'ERC, formació de la qual va arribar a ser secretari general i, per tant, número 2.

Nascut a Rubí fa gairebé 57 anys, es va afiliar a ERC a finals dels anys 80 i, en poc temps, va iniciar el seu camí al món de la política. Ho va fer com a regidor a l'ajuntament de la seva ciutat natal, entre el 1991 i el 1999, però aviat va fer el salt a l'escena política catalana. Ridao va ser diputat al Parlament durant tretze anys, del 1995 al 2008. Va ser llavors quan el partit el va nomenar candidat a Madrid, on va exercir com a diputat entre 2008 i 2011.

Primer pla d'Oriol Junqueras mirant a terra amb cara de circumstàncies

La seva etapa a la política d'àmbit estatal va ser breu, perquè Oriol Junqueras va aconseguir destronar-lo quan es disposava a repetir la seva candidatura. Després d'assolir la presidència del partit, Junqueras va aconseguir que el seu candidat, Alfred Bosch, vencés Ridao a les primàries internes de la formació. Ridao pertanyia al 'passat' que Junqueras volia defugir com més aviat millor.

I és que en la mateixa etapa en què va formar part del Congrés dels Diputats, Ridao va ser nomenat número 2 d'ERC. Concretament, va ocupar el càrrec de secretari general durant la breu i abrupta presidència de Joan Puigcercós. Amb la seva sortida, Joan Ridao va desaparèixer de la vida política durant uns anys i va reprendre la seva carrera com a jurista, que s'ha de qualificar d'extensa i prolífica.

Ridao és llicenciat en Dret, doctor en Ciències Polítiques i té centenars d'articles científics i divulgatius publicats. A més, ha exercit la docència universitària i, en definitiva, ha llaurat amb èxit una carrera professional de prestigi al món del Dret. Tot i això, i com diu el refrany, “la cabra sempre tira a la muntanya”.

Entre el 2013 i el 2016, va ser membre del Consell de Garanties Estatutàries. El 2018 va accedir al càrrec de lletrat major del Parlament. Tot i que el seu nomenament va ser via concurs públic, el PSC, C's i el PP van atacar Ridao. El context polític del moment, en plenes conseqüències del 'procés', no hi va ajudar, però no hi ha dubte que el seu passat polític era encara massa recent.

Ridao va cessar en el càrrec el 2021 i va anunciar la tornada a les aules universitàries, però escasses setmanes després, es va fer públic el seu nou càrrec. La direcció de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern és, des de llavors, la nova ubicació de Ridao.

Després de tota una vida de carrera política, l'exsecretari general d'ERC ocupa una de les places més atractives del Govern. Amb un sou de més de 120.000 euros anuals, Ridao ha passat de ser un gris secretari general d'ERC a una ombrívola, però daurada, posició governamental.

➡️ Política

Més notícies: