Primer pla de Pedro Sánchez assegut al seu escó amb cara de preocupació emportant-se la mà a la boca

POLÍTICA

Pedro Sánchez torna Catalunya al 2017

Carles Puigdemont es presenta i decideix recuperar el Procés: si guanya hi haurà referèndum i confrontació. Es tracta de tot el contrari de la nova etapa que prometia el PSOE

Ja és oficial: Carles Puigdemont serà candidat de Junts a les eleccions del 12 de maig i la premsa processista sembla decidida que monopolitzi la campanya electoral. Només calia escoltar Jordi Basté el matí d'aquest 22 de març. Emocionat, emfatitzava el "cop d'efecte", treia pit del cabreig de la premsa de Madrid i parlava fins i tot de tancar el cercle. Se'ls oblida que Puigdemont ja es va presentar el 2017 i el 2021 i que no va tornar, encara que semblen decidits a creure's que a la tercera va la vençuda.

La candidatura de Carles Puigdemont comporta implícites diverses derivades i poques positives. Tornarà la matraca del referèndum i els debats centrats en les emocions i no pas en la política. Es parlarà molt més de 'l'exili', de l'autodeterminació i de la legitimitat de Puigdemont que no pas de la sequera, la inseguretat, els impostos o l'educació. Junts arrossegarà ERC al fang, perquè Esquerra viu la tornada de Puigdemont des de la inseguretat i la por, com ha passat sempre entre republicans i l'antiga Convergència.

És així: lamentablement tornem al 2017, quan el més important eren les llistes conjuntes indepes i la convocatòria d'un referèndum la legislatura següent. Tant se val si més empreses traslladen la seva seu fora de Catalunya, poc importa si el mateix CEO marca que un 52% dels catalans estan en contra de la independència. Junts sap que Carles Puigdemont és la seva única carta i que condicionarà la campanya electoral, tant a Barcelona com a Madrid.

Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

El retorn de Puigdemont recupera el Procés, sens dubte, i dona la raó als que ja ho advertien. La llei d'amnistia no ha servit per iniciar una nova etapa a Catalunya. "Tenim el deure d'intentar acordar un referèndum d'autodeterminació. És tan possible com ho era l'amnistia i ho saben. Estic disposat a una negociació, com ho estava el 2017", deia des d'Elna Puigdemont. Ara bé, si no hi ha acord, es compromet a convocar-lo igualment.

Torna Puigdemont, torna el Procés

El processisme torna a la casella de sortida i ho fa gràcies a Pedro Sánchez. Sense la llei d'amnistia, Carles Puigdemont no seria candidat. Encara més, el PSOE no va dir la veritat quan va assegurar que l'acord amb Junts significava un final de cicle, ben al contrari. Si Catalunya torna al 2017 i està a punt de viure una altra campanya marcada pel referèndum i l'Espanya ens roba és per les cessions del president Sánchez.

Puigdemont en una roda de premsa

"La gran lliçó d'aquesta dècada perduda a Catalunya passa perquè Catalunya dividida no avança, avançarà unida, i per això cal un projecte integrador, que sense retrets ni rancúnies aposti per la convivència", deia ahir dijous Pedro Sánchez des de Brussel·les. Va decidir passar de puntetes, sabent que el discurs rupturista de Puigdemont li passarà factura.

Pedro Sánchez va decidir prioritzar Moncloa a mantenir la seva "política de convivència" a Catalunya. El discurs d'aquest dijous de Carles Puigdemont reviu el Procés, no n'hi ha cap dubte, i desviarà la campanya cap a la restitució o no del de Waterloo. Tota la resta, lamentablement, quedarà en segon lloc. Aquesta és la nova etapa que va prometre Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: